Mitä tässä silloin | Koskenmäellä tapahtui mysteerikolari 64 vuotta sitten

Koskenmäellä tapahtui vuonna 1957 ainakin yksi kolari, mutta varmuutta kuvan ja lehtitietojen yhteydestä ei ole.

Kesällä 1957 Hyrylän Koskenmäellä rysähti: kuorma-auto suistui tieltä nahkatehtailija Tikkasen rakennuttaman Tuomela-huvilan pihaan, ilmeisesti aika vauhdilla: kuorma-auto makaa penkan päällä mutkalla kuin lohikäärme. Kuvassa on tilanne päällä: puoli kylää on tullut ihmettelemään tapahtunutta, ja lieneekö kuvan oikeassa laidassa poliisikin?

Kuvan onnettomuudesta ei löydy varmaa mainintaa vuoden 1957 Keski-Uusimaasta, mutta lehtien muiden juttujen perusteella se ei varsinaisesti yllätä: liikenneturvallisuus oli tuohon aikaan aivan eri luokkaa kuin nykypäivänä, ja lähes jokaisessa lehdessä joko toimittajat etusivulla tai lukijat yleisönosastolla puhuivat liikenneturvallisuuden parantamisen puolesta.

Yhtä lailla lähes joka lehdessä oli juttuja seudulla tapahtuneista useista kuolonkolareista. Loppukesästä Tikkurilan poliisiasemalta kerrottiin Helsingin Pitäjän (eli nykyisen Vantaan) maanteillä kuolevan keskimäärin kuusi ihmistä viikossa.

Lehdissä mainostettiin myös erilaisia liikennekilpailuja – jotka eivät olleet mitään kaistapäisiä Fast and Furious -tyyppisiä kaahailukilpailuja – vaan turvallisen ajon harjoittelua varten.

Osallistujat ajoivat normaaliin tapaan ennalta määrättyä reittiä, jolle kisan järjestäjät olivat asettaneet vaarattomia harjoituspisteitä, kuten vanerista tehtyjä lapsia, jotka ilmestyivät puskista auton lähestyessä.

Liikenneturvallisuus oli tuohon aikaan aivan eri luokkaa kuin nykypäivänä.

Yksi Koskenmäellä sattunut onnettomuus vuoden 1957 Keskareissa mainitaan, kuorma-auton ja moottoripyörän välillä. Kuvan tapaus se tuskin kuitenkaan on, sillä kyseinen kolari sattui juhannuksena puoli neljältä yöllä – ja kuorma-auton kuljettajan kerrotaan lähteneen heti törmäyksen jälkeen ajamaan kohti Käpälämäkeä, tarjoamatta apua loukkaantuneelle moottoripyöräilijälle.

Juttusarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ennen ja nyt. Ehdota paikkaa tai kuvaa sähköpostitse: vu.toimitus@media.fi.

Järvenpää kasvoi myllyn ympärille

Koivikon huvilasta taistelukouluksi

Kellokosken juhlatalolla rikas historia – talo on saanut alkunsa vuoden 1866 lakimuutoksesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut