Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ympäristökeskus muistuttaa: näin hoidat lintujen talviruokinnan oikeaoppisesti

Lintujen seuraaminen talviruokintapaikalla on monelle mieluista puuhaa. Mikäli haluaa tarjota linnuille talviruokaa, on syytä kiinnittää huomiota hygieniaan, ruokintapaikkaan ja -tapaan sekä ruokinnan jatkuvuuteen, muistuttaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskus tiedotteessa.

Talviruokinta tulee aloittaa vasta, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen. Ruokintaa on hyvä jatkaa yhtäjaksoisesti kevääseen asti kunnes maa on paljas ja sula, eli säistä riippuen marraskuusta maaliskuuhun, ympäristökeskus ohjeistaa.

Ruokintapaikalla ympäristökeskus suosittelee käytettäväksi ruokinta-automaattia, joka pitää ruoan kuivana ja estää lintuja ulostamasta sen sekaan.

Maaruokintaa ei ympäristökeskus ei suosittele lainkaan, sillä se voi tautiriskin lisääntymisen lisäksi houkutella paikalle rottia. Maaruokinta houkuttelee myös lokkeja, varislintuja ja puluja.

Kotimainen kaura on linnuille mieluinen ja ekologisesti kestävä vaihtoehto. Linnut syövät mielellään myös muun muassa auringonkukansiemeniä, maapähkinöitä ja talia. Suurimmat pähkinät kannattaa murskata. Kuorettomat auringonkukansiemenet vähentävät roskaa ja talipallojen muoviverkot tulee poistaa ennen tarjolle asettamista, sillä linnut voivat tarttua niihin kiinni.

Ruokintapaikan puhtaanapito on tärkeää tautien leviämisen ja haittaeläinongelman ehkäisemiksi. Ruokintalaitteet ja niiden alla oleva maa tulee puhdistaa säännöllisesti ja ruokintapaikan sijaintia on hyvä vaihtaa talven aikana.

Telineet ja automaatit tulee ajoittain pestä kuumalla vedellä ja astianpesuaineella sekä tarvittaessa desinfioida. Erityisen tärkeää hygieniasta huolehtiminen on lämpiminä ja kosteina sääjaksoina, jolloin olosuhteet tautien tarttumiselle ovat otolliset. Puhdistamisessa on hyvä käyttää käsineitä ja pestä kädet huolellisesti, ympäristökeskus ohjeistaa.

Apaattiset, kesyt ja pienehkölläkin pakkasella kovin pörröiset linnut kertovat ruokinta-paikan tautiongelmista. Jos lintu kuolee ruokintapaikalle, tulee se haudata tarpeeksi syvälle maahan tai hävittää tiiviissä pussissa sekajätteen mukana, ympäristökeskus kertoo.

Mikäli ruokintapaikalla on merkkejä rottakannasta, tulee ruokinta-alueen rakenteet ja puhtaus varmistaa ja tarvittaessa ruokinta keskeyttää seuraavan lauhan jakson aikana. Rottien hävittäminen on kiinteistön haltijan vastuulla, ympäristökeskus muistuttaa.

Kiinteistön haltija päättää lintujen ruokinnasta kiinteistönsä alueella.

Taloyhtiöissä asiasta voi keskustella isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen kanssa. Ruokintaan pitää aina kysyä maanomistajan suostumus.

Ruokintapaikka kannattaa sijoittaa riittävän kauas rakennuksista niin, ettei se haittaa naapureita.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimialueen kunnat voivat rajoittaa lintujen ruokkimista omilla maa-alueillaan ja kiinteistöillä, kuten puistoissa, uimarannoilla ja toreilla, ympäristökeskus ohjeistaa.