Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskushermostoa stimuloivien lääkeaineiden myynti kasvoi huomattavasti – Näiden lääkkeiden kulutus romahti

Suomen lääketilastosta 2020 käy ilmi, että kymmenen euromääräisesti myydyimmän lääkkeen listalla oli veren hyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä, reumalääkkeitä ja syöpälääkkeitä.

Kansaneläkelaitos (Kela) tiedottaa lisäksi, että psyykenlääkkeiden kulutuksen kasvu jatkui ensimmäisenä koronavuotena edellisten vuosien tapaan.

Keskushermostoa stimuloivien lääkeaineiden myynti ja kulutus olivat huomattavassa kasvussa vuonna 2020, lääketilaston perusteella.

Antibioottien kulutus romahti ensimmäisenä koronavuonna.

Sydän- ja verisuonilääkkeiden kustannukset ovat vähentyneet useana vuonna peräkkäin hintakilpailun takia, vaikka kulutus on kasvanut.

Kelan tiedotteessa kerrotaan myös, että uudet migreenilääkkeet valtaavat markkinaosuutta ja niiden myynti kasvoi yli neljänneksellä edellisvuodesta.

Vuonna 2020 lääkkeiden kokonaismyynti kasvoi yhdellä prosentilla, Kela tiedottaa.

Myynti koostuu avohoidon reseptilääkkeiden myynnistä (2 331 miljoonaa euroa), avohoidon itsehoitolääkkeiden myynnistä (367 miljoonaa euroa) ja sairaalamyynnistä (820 miljoonaa euroa).

Kela maksoi lääkekorvauksia yhteensä 1 635 miljoonaa euroa. Summa kasvoi edellisvuodesta 5,4 prosenttia.

– Korvaussumman kasvuvauhti pysyi kahteen aiempaan vuoteen verrattuna jotakuinkin ennallaan, Kelan tutkimuspäällikkö Leena Saastamoinen sanoo valtion laitoksen tiedotteessa.

Suomen lääketilasto ilmestyy nyt 35. kerran. Julkaisussa seurataan lääkkeiden myynnin, kulutuksen ja korvausten kehitystä. Suomen lääketilasto on Kelan ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean yhteisjulkaisu.