Keravalla otetaan talteen voimalan hiilidioksidipäästöjä ja käytetään ne uuden polttoaineen valmistukseen

Energia: Keravalla on testattu hiilidioksidipäästöjen hyödyntämistä rekkojen polttoaineen valmistuksessa.

Keravan Energian energiantuotannosta syntyvien savukaasujen hiilidioksidipäästöjä otetaan talteen ja hyödynnetään uusiutuvan polttoaineen valmistukseen. Savukaasujen hiilidioksidi käytetään synteettisen metaanin valmistukseen. Se on polttoaine, joka vastaa koostumukseltaan maakaasua.

Hiilidioksidista ja vedystä valmistettava metaani sopii energiantuotantoon ja raskaiden ajoneuvojen polttoaineeksi. Tarvittava vety tuotetaan uusiutuvalla sähköllä.

Syyskuussa 2021 Keravan Energia ja teknologiayritys Q Power ryhtyivät pilotoimaan ratkaisua, jossa savukaasujen hiilidioksidipäästöjä otetaan talteen. Hankkeen ensimmäinen vaihe on nyt saatu päätökseen ja sen tulokset ovat Keravan Energian ja Q Powerin mukaan lupaavia.

– Savukaasuista erotetun hiilidioksidin puhtaus ja teknologioiden yhteensovittaminen olivat suurimmat kysymysmerkit, mutta pilotoinnin aikana saimme kehitettyä teknologiat niin, että hiilidioksidi saatiin riittävän puhtaaksi metaanin raaka-aineeksi, yhtiöiden tiedotteessa kerrotaan.

Keravan biovoimalaitoksen pilotti on tiettävästi ensimmäinen hanke koko maailmassa, jossa energiantuotannon hiilidioksidipäästöistä on tehty onnistuneesti uusiutuvaa metaania.

– Tulokset antavat hyvän lähtökohdan teollisen kokoluokan laitoksen suunnittelun jatkamiseen niin, että laajamittainen tuotanto voidaan aloittaa vuoden 2024 aikana, Q Powerin toimitusjohtaja Eero Paunonen sanoo.

Energian-tuotantomme on CO2-päästötöntä viimeistään 2030.

Jussi Lehto

Hankkeen seuraava vaihe, toteutussuunnittelu, on käynnistymässä. Siinä selvitetään yksityiskohtaisemmin muun muassa laitteiston luvitukseen, kannattavuuteen ja tekniseen toteutukseen liittyviä tekijöitä niin, että investointipäätökset on mahdollista tehdä 2022 lopussa.

– Tavoitteena on rakentaa Keravalle noin 10 MW uusiutuvan metaanin tuotantolaitos, joka mahdollistaa uusiutuvan metaanin valmistamisen kustannustasolla, joka kykenee kilpailemaan nykyisten fossiilisten liikennepolttoaineiden kanssa, Q Powerin toimitusjohtaja Eero Paunonen toteaa.

– Keravan Energian energiantuotanto on hiilidioksidipäästötöntä viimeistään 2030. Olemme pudottaneet päästöjä jo 88 prosenttia vuoden 2010 tasosta, mutta viimeiset rippeet ovat haastavimmat. Tavoite on, että vuonna 2024 metanointiteknologia saadaan tuotannolliseen käyttöön, ja sen avulla voimme saada energiantuotannostamme jopa hiilinegatiivisen, Keravan Energian toimitusjohtaja Jussi Lehto sanoo.

Keravan Energian energiantuotannossa syntyvästä hiilidioksidista tuotettu synteettinen metaani riittäisi jopa 300 raskaan yhdistelmäajoneuvon vuosittaisen kulutuksen kattamiseen.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut