Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näköislehdessä tänään | Dosentti Katriina Tiira tuntee koirien käyttäytymisen – oman koirarotunsa hän löysi kognitiivisia taitoja mittaavilla testeillä

Lemmikit: Kun biologi ja eläinten käyttäytymistieteen dosentti Katriina Tiira valitsi koirakseen kiharakarvaisen noutajan, perustui rotuvalinta erilaisia kognitiivisia taitoja mittaaviin testeihin.

– En olisi muuten ottanut tätä rotua, mutta kun niitä tuli testeihin, ihastuin rotuun. Ne pystyvät päättelemään vaikeita tehtäviä, niillä on hyvä itsehillintä, ne ovat rauhallisia ja melko itsenäisiä, Tiira kertoo. Testit, joista hän puhuu, ovat hänen itsensä laatimia, ja niiden pohjalta hän perusti vuonna 2016 Smartdog-yrityksen.

Tiira on tutkinut eläinten käyttäytymistä 20 vuotta, joista yli kymmenen vuotta koirien käyttäytymistä.

Kognitiotutkimuksissa hän oli havainnut selkeitä eroja koirien ongelmanratkaisutavoissa.

Taiteilija: Elokuvaohjaaja Leena Kilpeläinen teki dokumentin Marimekon Unikko-kuosin suunnittelijasta Maija Isolasta. Hän löysi pelottoman maailmanmatkaajan, joka kaipasi hiljaisuutta.

Kauhukirjailija: Marko Hautala on tehnyt sinnikästä työtä suomalaisen kauhukirjallisuuden eteen. Hautalan tuoreen Kuolleiden valssin alkuaukeamalla omistuksen saa Boris Hurtta, suomalaisen kirjallisen kauhun viime vuonna kuollut tienraivaaja.

Lue liite tänään näköislehdestä.

Näköislehti kuuluu kaikkiin Keski-Uusimaan tilauksiin. Aktivoi lukuoikeutesi tästä.

Voit kokeilla Keski-Uusimaan verkkopalveluja kolmen kuukauden ajan hintaan 4 euroa / kuukausi. Kokeile kolme kuukautta!