Koronaeristyksistä luovutaan ja neuvotaan sairastamaan hengitystieinfektio kotona sairauslomalla muiden akuuttien sairauksien tapaan

HUS-alueella Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Kauniaisissa, Keravalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Sipoossa, Tuusulassa ja Vantaalla luovutaan koronaeristyksistä perjantaista 21.1. lähtien asteittain.

Valtavirukseksi noussut omikronmuunnos on ehtinyt aiheuttaa merkittävästi tartuntoja jo ennen oireiden alkua ja kun viive näytteenottoon on pitkä, on suurin osa jatkotartunnoista jo ehtinyt tapahtua, ennen kuin testitulos tulee tartuntatautiviranomaisen tietoon.

– Jatkotartuntojen estämiseksi perustetta asettaa henkilöä eristykseen ei tällöin ole. Kotitestillä todetut tartunnat eivät tule tartuntatautiviranomaisten tietoon lainkaan, todetaan Keusoten sivuilla julkistetussa tiedotteessa.

Omikronmuunnos on aiheuttanut moninkertaisen päivittäisten tartuntojen määrän joulukuun alun jälkeen ja ruuhkauttanut niin koronavirustestauksen, tartunnanjäljityksen kuin perusterveydenhuollon palvelut vakavasti, ja terveydenhuollon koronatestiin pääsy voi kestää useita vuorokausia.

Nykyisessä epidemiatilanteessa tartuntatautiviranomaiset saavatkin yhä useammin tiedon tartunnasta vasta eristysajan päätyttyä, eikä jälkikäteen tehdyillä eristyspäätöksillä voida ehkäistä tartuntojen leviämistä.

Laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneille lähetetään toimintaohjeet tekstiviestillä. Lisäksi kuntien verkkosivuilla on toimintaohjeita positiivisen testituloksen saaneelle ja heidän läheisilleen. – Taudinaiheuttajan selvittely kohdennetaan vakavasti sairaisiin potilaisiin ja terveydenhuollon testaus muun muassa vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluviin ja sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviin, todetaan tiedotteessa.

Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien nopea informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeää.

THL ohjeistaa koronavirustautiin sopivia oireita saaneiden välttämään kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

– Kuntalaisten vastuullinen toiminta on välttämätöntä oman lähipiirin suojaamiseksi, epidemian hidastamiseksi sekä sairaalahoidon kuormituksen vähentämiseksi. Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien nopea informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan, muistutetaan kuntien yhteisessä tiedotteessa.

Työnantajia muistutetaan tiedotteessa, että kaikkien hengitystieinfektio-oireisten on voitava jäädä pois töistä ilman huolta ansionmenetyksestä.

– Tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä henkilöä eristykseen. Työnantajalla ei ole oikeutta vaatia työntekijältä eristyspäätöstä. Ansionmenetykset tulee korvata muilla tavoin. Korvaavia käytäntöjä voivat olla esimerkiksi normaalit sairauspäivärahakäytännöt tai työntekijän laajennettu oikeus olla poissa omalla ilmoituksella. Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää asiaa.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut