Rokoteinto hiipunut Keravalla – nyt mietitään, miten saataisiin kahdesti rokotetut ottamaan kolmannen piikin

Keravalla rokotusinto on hiipunut. Kolmannen rokotteen saaneita on vain 43 prosenttia yli 12-vuotiaasta väestöstä. Väli toisesta rokotteesta kolmanteen uhkaakin venyä monella, ja Keravalla mietitään, miten kaupunkilaiset saadaan piikille.

– Etenkin kolmannen rokotuksen kohdalla rokotusinto alkaa hiipumaan myös Keravalla 55-vuotiailla ja sitä nuoremmilla. Olisi tärkeää, että kuntalaiset tulisivat rokotukselle heti, kun toisesta rokotuksesta on kulunut neljä kuukautta, terveydenhoitaja Mikko Rantala Anttilan rokotuspisteeltä toteaa.

Ero ensimmäisen ja toisen rokotteen saaneisiin on suuri, Keravalla yli 12-vuotiaista on 86 prosenttia saanut ensimmäisen koronarokotteen ja toisen 82 prosenttia. Mistä innostuksen lasku voisi johtua?

– Olemme arvelleet, että ihmiset kokevat omikronin vähemmän vaaralliseksi ja luottavat siihen, että kaksi rokotetta suojaa riittävästi, Keravan terveydenhuollon esimies Kirsi Buddas toteaa.

Rantala kertoo koronapassilla olleen selkeästi positiivisen vaikutuksen loppuvuodesta rokotuskattavuuden nousuun.

– Moni haki ensimmäisen ja toisen rokotuksen koronapassin käyttöönoton yhteydessä. Omikron koetaan ehkä vaarattomampana tautimuodolle ja saatetaan jäädä odottamaan, josko tauti osuisi kohdalle ja siten saisi suojaa koronaa vastaan, Rantala pohtii.

HUSin hoidossa on tällä hetkellä viisi keravalaista.

Kirsi Buddas, terveydenhuollon esimies

Helsingissä rokotusinnon hiipumiseen aiotaan tarttua soittamalla niille, joilla väli toisesta rokotteesta kolmanteen on umpeutumassa. Keravallakin aiotaan tehdä jotain, mutta mitä, ei vielä tiedetä.

– Asia on työn alla. Selvittelemme, miten saisimme kontaktoitua kuntalaiset ja kannustettua heitä tulemaan rokotukselle, Rantala kertoo.

Miksi kolmas rokote on tärkeä?

– Kaksi ja kolme rokotetta antaa varsin hyvän suojan vakavaa tautia vastaan, mutta suoja oireista tautia vastaan on huomattavasti heikompi ja erityisesti se heikkenee kolmen kuukauden jälkeen, sanoo Keravan vs. johtava ylilääkäri Tuure Ärling.

Keravalla voivat kolmannen koronarokotteen hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet keravalaiset ilman ajanvarausta Anttilan rokotuspisteeltä.

Rokotuspiste on avoinna maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin kello 9–11.30 ja 12.30–15.45 sekä keskiviikkoisin kello 9-11.30 ja 12.30-19.45.

– Useita pop up -rokotustilaisuuksia oli loppuvuodesta ja näitä on tarkoitus jatkaa. Olemme rokottaneet myös lauantaisin, kun on ollut tarvetta. Lauantaina 22.1. rokotamme ajanvarauksella 5-11 -vuotiaita lapsia heille kohdennetussa rokotuspäivässä, kertoo Rantala.

Ajan saa Keravalla tällä hetkellä samalle päivälle maanantaista perjantaihin.

– Walk in -rokotuksiin voivat tulla 12 vuotta täyttäneet ensimmäiselle tai toiselle rokotukselle ja 18 vuotta täyttäneet ensimmäiselle, toiselle ja kolmannelle rokotukselle. 24.1.alkaen myös 5-11 -vuotiaat voivat tulla huoltajan kanssa walk in -rokotukselle ilman ajanvarausta, Rantala selvittää.

Anttilan rokotuspiste on avoinna pelkästään 5-11 -vuotiaiden ikäryhmälle lauantaina 22.1. kello 10-16 sekä tiistaina 25.1. kello 16-19.45.

– Näihin pelkästään lapsille tarkoitettuihin rokotushetkiin voi tulla ainoastaan ajanvarauksella. Walk in -rokotuksiin 29.1. kello 10-15.45 voivat tulla niin lapset 5-vuotiaasta ylöspäin, kuin aikuisväestökin, Rantala listaa.

Keravalla oli 19.1. todettuja koronavirustartuntoja 4741. Uusia tartuntoja 14.1. tilanteeseen nähden oli 641. Kahden viikon aikana uusia tartuntoja on todettu 1517. Ilmaantuvuus on Keravalla 4100 sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana.

– HUSissa on sairaalahoidossa 132 potilasta, joista 24 tehohoidossa. HUSin hoidossa on tällä hetkellä viisi keravalaista. Yhtään koronapotilasta ei nyt ole Keravan perusterveydenhuollon osastoilla, kertoo Buddas.

Keusote rokottaa äänestyspisteillä

Osassa Keski-Uudenmaan äänestyspisteitä sunnuntain 23.1. aluevaaleissa voi samalla ottaa rokotteen.

Keusote kertoi äänestyspisteiden walk in -koronarokotuksista tiedotteessaan.

Rokotusmahdollisuus on kello 9 ja 19.30 välisenä aikana Pornaisissa kunnantalolla ja Mäntsälässä Ohkolan koululla. Mäntsälän kunnantalolla rokotusta on kello 8.30-19.30, samoin kuin Järvenpäässä Järvenpää-talolla. Hyvinkäällä Martin koululla ja Sveitsissä on rokotusta kello 9-19.30.

Tuusulassa rokotetaan kello 9 ja 19.30 välisenä aikana Mikkolan koululla, ja Nurmijärvellä kello 9-19.30 Monikolla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut