Järvenpään teatterin juhlavuosi alkoi pandemian varjossa – "Onneksi nuoret pääsivät aloittamaan valmistelut normaalisti"

Järvenpään teatterin juhlavuosi on käynnistynyt pandemiarajoitusten varjossa.

Aikuisten harrastustoimintaa ja yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset sekä tilojen sulkupäätökset vaikuttavat ohjelmiston aikatauluihin ainakin kevätkauden osalta.

– Jouduimme heti ensimmäiseksi perumaan Kauas pilvet karkaavat -näytelmän tammikuun lisäesitykset, harmittelee johtokunnan jäsen Tuija Kosonen teatterin tiedotteessa.

– Ja nyt jännitämme, millä aikataululla alun perin helmikuuksi suunniteltu ensi-ilta Gabriel, tule takaisin pääsee toteutumaan.

Valopilkkuna on lasten ja nuorten taiteen perusopetuksen jatkuminen.

– Teatterin nuoret ovat päässeet aloittamaan kevään esityksen valmistelut normaalisti.

Pienikin teko lisää yhteisön hyvinvointia.

Tuija Kosonen

Järvenpään teatterin juuret juontavat rautatieläisten teatteriharrastukseen ja teatteri nimettiin aluksi VR:n Järvenpään näyttämöksi.

Nykyään virallinen nimi on Järvenpään teatteri – Järvenpään kesäteatteri ry. Yhdistyksessä on mukana yli 200 jäsentä.

Teatterin toiminta on keskittynyt Järvenpää-talon tiloihin ja Vanhankylänniemen kesäteatteriin.

Pienen joukon aloittama, mutta alusta asti hyvin vireä ja kunnianhimoinen harrastajateatteri on kasvanut paikallisesti merkittäväksi kulttuuritoimijaksi, joka tunnetaan myös valtakunnallisesti.

Järvenpään teatterin tärkeä toimintaperiaate on koulutuksellisuus.

Jäsenistölle tarjotaan mahdollisuus kehittyä harrastuksessa käyttämällä produktioiden taiteellisissa johtotehtävissä taiteen ammattilaisia.

–Tämä antaa selkeän kokemuksen siitä, millaista on täysipainoisen teatteriesityksen valmistumisprosessi, Tuija Kosonen valaisee.

Taiteen ammattilaisia ovat ohjaaja, visuaalinen työryhmä, koreografi tai esimerkiksi kapellimestari, joiden vastuulla on produktioiden taiteellinen kokonaisuus.

Kosonen kertoo, että teatterin jäsen voi näyttelemisen lisäksi toimia vaikkapa puvustajan, lavastajan tai valosuunnittelijan assistenttina ja oppia huikean paljon näyttämöestetiikasta.

Tai sitten hän voi ottaa tuotannollista vastuuta ja kokea koko prosessin alusta loppuun.

– Ja aina tarvitaan rakentajia, lipunmyyjiä, ompelijoita, liikenteenohjaajia ja joka paikan höyliä. Pienikin teko on merkityksellinen ja lisää yhteisön hyvinvointia.

Talviensi-illan ajankohtaa odottaa nyt Mika Waltarin sydäntenmurskaajakomedia Gabriel, tule takaisin, jonka ohjaa Katriina Honkanen. Näytelmää esitetään Järvenpää-talon kellariteatterissa.

Kevätkaudella teatterin nuoret esittävät Saara Turusen tuoreen draaman Broken Heart Story.Sen ohjaa Riikka Kasper.

Kesällä Vanhankylänniemen kesäteatterilavalla seikkailee Pekka Töpöhäntä kumppaneineen Samuli Reunasen ohjauksessa. Vuosi huipentuu Titanic-musikaaliin. Sibelius-salin lavalle nousee yli 40 hengen kokoonpano. Musikaalin ohjaa Heikki Paavilainen ja kapellimestarina toimii Jussi Hongisto.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut