Mitä tässä silloin | Valtaväylät häipyivät Hyrylästä

Lemmelän talo nousi Hyrylään valtaväylien tienhaaraan 1930-luvulla.

Tänään palstallamme ollaan jälleen Hyrylässä.

Vuonna 1932 tai 1933 otetussa mustavalkoisessa kuvassa seisoo ylpeä miesjoukko uudenkarheaa autoa vasten. Poseeraava joukko on Keravan puolivakinaisen palokunnan miehistö. Auto on amerikkalaisvalmisteinen Chevrolet, seudun ensimmäinen paloauto.

Letukka matkustajineen seisoo nykyisellä Kauppatiellä, silloisella Hämeentiellä. Taustalla siintää aava peltomaisema, ja tien varressa seisoo Lemmelän talo eli Päivänpuoli – Hyrylän ensimmäinen kivitalo. Nykypäivän kuvaan verrattuna talo suorastaan hohtaa, eikä ihme: se on juuri valmistunut.

Talo ei syyttä seiso juuri tuossa kohtaa maantietä. Kuvauspaikalla sijaitsi nimittäin vielä tuohon aikaan risteyskohta, jossa Helsingistä saapuva tie haarautui Lahdentieksi ja Hämeentieksi. Tässä tienhaarassa, kahden tien välissä, sijaitsi jo kuvan ottamisen aikoihin myös bensiiniasema.

Palokunnan Chevrolet, kuten mikään muukaan auto, ei siis ollut näillä seuduin enää mikään nähtävyys. Itse asiassa Päivänpuolen talon rakennuttaneella, tuohon aikaan alle kolmekymppisellä Teodor Lemmelällä, oli talonsa kellarissa tallit kuljetusyrityksensä autoille. Talon yläkerrassa oli kuskien asuntoja.

Syy sille, miksi Keravan puolivakinaisen palokunnan miehistö on päätynyt poseeraamaan juuri tuohon, jää arvailtavaksi. Bensaa he tuskin tulivat hakemaan: sitä sai myös Keravalta, suurin piirtein nykyisen Prisman kohdalta.

Nykypäivänä valtaväylät kulkevat jo kaukana Hyrylän keskustasta, ja bensa-asemat ovat seuranneet perästä. Autotkin ovat muuttuneet.

Joulukuussa 2021 Kauppatielle oli pysäköity paljon palokunnan Chevroletia virtaviivaisempi Kia. Uusia Chevroleteja myytiin Suomessa viimeksi vuonna 2015 – ja nekin olivat valmistettu valkoisen Kian tapaan Etelä-Koreassa.

Juttusarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ennen ja nyt. Ehdota paikkaa tai kuvaa sähköpostitse: vu.toimitus@media.fi.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut