Viikonvaihteessa lasketaan pihalintuja eli harjoitetaan kansalaistiedettä

– Pihabongaus on kansalaistiedettä parhaimmillaan. Se tuottaa valtavan määrän arvokasta lintutietoa koko Suomesta, ja on helppoa ja mukavaa osallistujille, kertoo BirdLifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Viimeaikaisten havaintojen perusteella Suomessa on poikkeuksellisen paljon talvehtivia mustarastaita, ja myös räkättirastaita ja tilhiä on edelleen syömässä viimeisiä pihlajanmarjoja.

Kuka tahansa voi osallistua Pihabongaukseen, jossa lintulajien tai yksilöiden määrällä ei ole merkitystä. 17. kerran järjestettävän tapahtuman tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tarkkailemaan kotipihan lintuja ja lähiluontoa.

Koululuokat ovat voineet osallistua Pihabongaukseen maanantaista lähtien.

Viime talvena Pihabongaukseen osallistui yli 23 500 ihmistä lähes 16 000 paikalla, ja havaintoja ilmoitettiin yhteensä yli 600 000 lintuyksilöstä.

Käytännössä pihabongauksessa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja vaikkapa omalla pihalla lauantaina tai sunnuntaina 29.–30. tammikuuta.

Lintulajien tunnustamisen lisäksi lasketaan montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan.

Tunnistetut lajit ja lasketut maksimimäärät ilmoitetaan BirdLifelle viimeistään perjantaina 4.2. www.pihabongaus.fi-sivustolla.

Havainnot voi kirjata muistiin myös postikorttiin ja lähettää sen BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki.

Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 31.1. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.

Birdlifen sivustolta löytyy tavallisimmat talvilinnut esittelevä video sekä kuvia ja lyhyet lajiesittelyt.

Lintujen tunnistamista voi harjoitella sivustolla arvaamalla neljästä vaihtoehdosta, että mikä lintu on kuvassa. Yhdessä setissä on kymmenen vaihtuvaa tunnistuskuvaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut