Järvenpäässä eniten kasvihuonekaasupäästöjä tulee ruuasta

Järvenpää on selvittänyt kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt, eli hiilijalanjäljen. Asukaskohtaiset kulutuksen päästöt olivat laskentaan osallistuneista kunnista pienimmät vuonna 2020.

Päästöt olivat Järvenpäässä yhteensä 7,68 t CO2-ekv asukasta kohden, kun hankkeeseen osallistuneiden kuntien kasvihuonekaasupäästöt olivat keskimäärin 8,7 t CO2-ekv asukasta kohden.

Laskenta toteutettiin osana Kulma-hanketta, jossa kulutusperusteiset kasvihuonekaasupäästöt laskettiin ensimmäistä kertaa vertailukelpoisesti suurelle joukolle suomalaisia kuntia ja kaupunkeja.

Hankkeeseen osallistui 14 muuta kuntaa.

Merkittävin päästökokonaisuus Järvenpäässä oli ruoka. Laskennassa kulutuksen päästöjä tarkastellaan ruuan lisäksi energiankulutuksen ja rakentamisen, liikkumisen sekä tavaroiden ja palveluiden osalta.

Järvenpäässä rakentamisen päästöt olivat verrokkikuntiin nähden korkeammat.

Toisaalta energiankulutuksen päästöt olivat Järvenpäässä verrattain alhaiset.

Päästöt jakautuivat kuitenkin melko tasaisesti kaikille neljälle päästösektorille, mikä vahvistaa käsitystä siitä, että päästövähennystoimia tarvitaan kaikilla osa-alueilla.

Vastaavaa laskentaa ei Suomessa ole koskaan aiemmin toteutettu. Kasvihuonekaasuista laskennassa ovat mukana hiilidioksidi, metaani ja typpioksiduuli.

– Laajempi tietopohja tukee kuntien ilmastotyötä, jossa eri toimin pyritään vaikuttamaan myös kuluttajien valintoihin, hankkeen projektipäällikkö Emma Liljeström kertoo.

Kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt lasketaan seuraavan kerran vuodelta 2022, jolloin voidaan arvioida vuosien välisiä eroja päästöissä.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut