Tunnettu tuusulalainen kuvittaja yllättää suunnittelijana – tältä muodikas hiihtopuku näytti 1930-luvulla

Taiteilijakoti Erkkolassa Tuusulan Rantatiellä on avattu näyttely, joka esittelee kuvittaja ja taidemaalari Martta Wendelinin (1893–1986) vähemmän tunnettua suunnittelutyötä.

Wendelin on nimittäin suunnittelut myös vaatteita, huonekaluja ja kodin kattauksia.

Tuusulassa asuessaan 1938–86 hän toteutti vihdoin oman unelmansa kodista ja puutarhasta.

Hänen itselleen suunnittelema Kanervalan taiteilijakoti valmistui vuosina 1946–47 Tuusulan Annivaaraan.

Tuusulan museo luonnehtii tiedotteessaan, että rakennuksen rapatut seinät ja puuosat tekivät talosta keskieurooppalaistyylisen.

Lisäksi siellä oli englantilaistyylisiä takkoja, ranskalainen ikkuna ja alun perin myös italialaistyylinen pergola.

Yksinkertaista, hyvää ja kotoista.

Martta Wendelin

Wendelin suunnitteli tontille hyötypuutarhan sekä perenna- ja puuistutukset, puutarhakäytävät ja lammen. Puutarhaa ja sieltä kerättyjä kukkakimppuja on taltioitu moniin hänen maalauksiin.

Erkkolan kevään näyttelyssä on esillä myös luonnoksia ja maalauksia vaatteista, huonekaluista ja muusta kodin sisustuksesta.

Oma koti -lehden liitekirjassa Valitse oikein vaatteesi (1932) oli Martta Wendelinin suunnittelemia muodikkaita talviasuja hiihtopuvuista kävelypukuihin.

Saman lehden haastattelussa vuonna 1932 Wendelin kertoi ajatuksistaan pöydänkattamiseen: – Yksinkertaista, hyvää ja kotoista, ovat minun tunnussanojani niin taiteen kuin kodinhoidonkin alalla. Kotiliesi-lehdelle Wendelin suunnitteli vuosina 1939–40 maalauksin koristeltuja lastentuoleja ja morsiusarkun maalauskoristelun, joiden malleja lukijat saattoivat tilata itselleen.

Ystäväpiirissä Wendelin tunnettiin varmasta maustaan, koski se sitten taulun kehystämistä ja sijoittamista kodin seinälle tai huonekalujen entisöintiä.

Tuusulan museo kertoo, miten ystävät kääntyivät hänen puoleensa myös talojen suunnittelussa 1960–70-luvuilla, jolloin Wendelin suunnitteli kesämökkejä, omakotitaloja ja puutarhoja muillekin.

Tuntematon suunnittelija Martta Wendelin. Näyttely on esillä 26.1.–29.5. Taiteilijakoti Erkkolassa. Rantatie 25, Tuusula. Avoinna ke–su kello 12–17.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut