Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä tässä silloin | Eläinlääkärin huvilasta vanhainkodiksi

Öhmanin huvila Keravan terveyskeskuksen kainalossa on täynnä historiaa, mutta sen rakennusvuosi on hämärän peitossa.

Tällä kertaa kuvaparissamme esiintyy Tuusulan kirkonkylän ja Keravan keskustan väliä kulkeneille tuttu näky, myös Hopeahovin nimellä tunnettu Öhmanin huvila.

Öhmanin huvilan nimen takana on maineikas jääkärieläinlääkintäeversti Georg Öhman.

Kaikista eläimistä Öhman taisi tuntea hevoset parhaiten: hän nimittäin toimi lähiseudulla paitsi eläinlääkärinä ja lihantarkastajana, myös hippologian eli hevostutkimuksen opettajana sekä Kadettikoulussa että Suojeluskuntain päällystökoulussa ja kengitysopin opettajana Kengityskoulussa.

Öhman myös kirjoitti esimerkiksi Hevosopin käsikirjan (1921) ja Sotamiehen hevosopin (1923).

Huvilan rakennusvuodesta ei ole tietoa. Keravan kaupungin rakennusinventoinnissa vuodelta 2003 talon rakennusvuodeksi on merkitty 1928. Vuosi ei kuitenkaan todennäköisesti pidä paikkaansa, sillä ohessa esiintyvän mustavalkoisen kuvan kerrotaan olevan otettu jo 1924. Loviisassa syntynyt Öhmankin toimi Keski-Uudellamaalla eri tehtävissä ilmeisesti jo vuodesta 1919 lähtien.

Pieni lisätutkimus paljastaa, että vuosi 1928 ei ole talon rakennusvuosi, mutta muuten merkittävä ajankohta: talosta tuli silloin Keravan kauppalan tiettävästi ensimmäinen vanhainkoti, Hopeahovi.

Huvilan rakennusvuodesta ei ole tietoa.

Neljä vuotta tätä aikaisemmin otetussa mustavalkoisessa kuvassa on jotain enteellistä: henkilöistä vasemmanpuolimmaisin on nimittäin tämän vanhainkodin tuleva johtaja Saima Pajunen.

Pajunen teki ilmeisesti suuren vaikutuksen moniin ihmisiin, sillä hänestä kerrotaan edelleen tarinoita. Yhden mukaan hänellä oli tapana kantaa kuolleita vanhuksia alas yläkerran huoneista reppuselässä, jos ketään ei löytynyt apuun.

Juttusarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ennen ja nyt. Ehdota paikkaa tai kuvaa sähköpostitse: vu.toimitus@media.fi .