Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Äiti ei suostunut käyttämään kasvomaskia, lapselta evättiin hammashoito – äiti haastoi oikeuteen ja vaati tuhansien eurojen korvauksia yhdenvertaisuuslakiin vedoten

Ilta-Sanomat kertoo tapauksesta, jossa Etelä-Karjalassa asuva äiti vei oikeuteen Eksoten eli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin. Lisäksi vastaajana oli myös sikäläinen psykoterapeutti. Psykoterapeutti ei ollut ottanut naista vastaanotolleen, koska tämä ei ollut suostunut käyttämään kasvomaskia.

Samanlainen tilanne oli tullut vastaan hammaslääkärissä huhtikuussa 2021. Äidin lapsi oli hammashoidon tarpeessa, mutta äiti ei ollut suostunut käyttämään kasvomaskia. Tilanne oli toistunut kaksi kertaa. Lapsi jäi ilman hoitoa: hoitohenkilöstö ilmoitti syyksi sen, ettei äiti suostunut käyttämään kasvomaskia hoitohuoneessa.

– Tiedän kokemuksesta, että meille maskin tai visiirin käyttö heikentää vointiamme ja voi laukaista paniikkikohtauksen, johtuen hiilidioksidin hengittämisestä takaisin keuhkoihin, nainen kuvaili perusteluissaan Ilta-Sanomien mukaan.

Äiti vaati sosiaali- ja terveyspiiriltä 6 000 euron korvausta yhdenvertaisuuslakiin vedoten. Psykoterapeutin osalta vastaava vaade oli 1 500 euroa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi naisen vaatimukset, ja nainen hävisi jutun käräjäoikeuden lainvoimaisella päätöksellä. Hovioikeus ilmoitti, ettei ota tapausta käsittelyyn, joten tuomio on siis lainvoimainen.

Käräjäoikeuden tuomioperusteluiden mukaan nainen ei ole väittänyt, että hänellä on yhdenvertaisuuslaissa mainittu yksilöity fyysinen tai psyykkinen diagnosoitu sairaus. Se voisi olla perusteena olla käyttämättä kasvomaskia. Lisäksi oikeus katsoi, ettei päätös olla käyttämättä kasvomaskia ole laissa määritelty mielipide.

– Päätöstä olla käyttämättä kasvomaskia ei myöskään ole pidettävä laissa säädettynä pysyväisluonteisena uskonnollisliitännäisenä vakaumuksena. Päätöstä olla käyttämättä asiakaspalvelutilanteissa kasvomaskia ei ole myöskään pidettävä yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettuna mielipiteenä, oikeus toteaa.