Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järvenpään kaupungin tulos nousemassa ylijäämäiseksi – tilanne parani verotulojen ja paremman toimintakatteen seurauksena

Alustavien tilinpäätöstietojen mukaan Järvenpään kaupungin tulos vuodelta 2021 on kolme miljoonaa euroa ylijäämäinen. Talousarvio laadittiin 8,3 miljoonaa alijäämäiseksi. Vuosikate vuodelta 2021 on noin 25,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kun se vuonna 2020 oli 22,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Tilanne parani sekä verotulojen että paremman toimintakatteen seurauksena.

Kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen iloitsee ennakkotiedoista varovaisesti.

– Olemme saaneet pidettyä kaupungin oman toiminnan menokehityksen varsin hyvin kurissa, kun huomioidaan koronan vaikutukset.

– Kiitos kuuluu henkilökunnalle ja sille, että päättäjät ovat pitäneet selkeän ja tiukan linjan käyttömenoissa. Ensimmäiset painelaskelmat osoittavat, että tällä uralla talous pysyy tasapainossa.

Se edellyttää kuitenkin tarkan taloudenpidon jatkamista.

– Tilinpäätös on toteutumassa ennakoitua parempana ja ylijäämäinen tulos lämmittää mieltä. Loppuvuoden koronaepidemiapiikin seurauksena Keusotelle ja Husille maksetut koronakustannusten kompensaatiot ylittivät odotukset ja Keusotelta on tulossa kunnille oleellisesti arvioitua pienempi lisälasku.

– Jatsin ja Kuuma ICT:n osakkeiden myyntivoitot paransivat kaupungin tulosta kuudella miljoonalla eurolla, talousjohtaja Kirsi Rinne kertoo.

Korona heijastui vuoden aikana erityisesti oman toiminnan tuloihin ja työttömyyden kasvun kautta työmarkkinatuen kuntaosuuksiin. Varsinkin vapaa-ajan palveluissa tuotot jäivät kauas koronaa edeltävästä tasosta. Toimipisteet pidettiin kuitenkin lähes poikkeuksetta auki ja palvelut pyörivät poikkeusjärjestelyin koko vuoden, joten tulomenetyksiä ei pystytty edellisvuotiseen tapaan kattamaan menosupistuksilla.

Kaupungin verotulot ylittivät 9,3 miljoonalla eurolla alun perin odotetun, kun koronan vaikutukset heijastuivat palkkatuloihin oleellisesti ennakoitua vähemmän.

Valtio jatkoi yhteisöverotulon kuntaosuuden määräaikaista korotusta osana koronasta aiheutuvien verotulomenetysten kompensointia. Korotus toi Järvenpään kassaan 1,5 miljoonaa euroa lisää yhteisöverotuloja, mutta kokonaisuutena Järvenpää jäi asukaslukuun suhteutettuna vähiten koronakompensaatioita saaneiden kuntien joukkoon.

– Koronan aiheuttamien talousvaikutusten kompensointi yhteisöverojen kautta toi Järvenpäälle viime vuonna enemmän pelivaraa kuin vuotta aiemmin, mutta tasapuoliseksi kompensointikeinoksi yhteisöverojen kautta tehtäviä korjausliikkeitä ei edelleenkään voi kutsua.

– Ei voi välttyä kateuden pistoksilta, kun katsoo naapureiden saamia lisätuloja ja taseeseen sitä kautta kertyviä ylijäämäpuskureita, sanoo Rinne.

– Monien muiden kuntien saamista suuremmista yhteisöveropoteista on toki syytä iloita heidän puolestaan, mutta vaikeaa on ymmärtää, mitä tekemistä kunnan alueella olevien yritysten verotettavalla tuloksella on päivähoitomaksujen alentamisen tai koronan kulukompensoinnin kanssa.

– Oikeudenmukaista olisi antaa nämä kompensaatiot syntyvien kulujen perusteella, eikä valtion budjettiteknisen helppouden perusteella, Naukkarinen yhtyy Rinteen kritiikkiin.