Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pia Lohikoski huolissaan sähkön ja polttoaineiden kallistumisesta – "Asuminen ja liikkuminen ovat perustarpeita, jotka on turvattava kaikille”

Vasemmistoliiton keravalainen kansanedustaja Pia Lohikoski ehdottaa ihmisten perustarpeiden turvaamista. Etenkin sähkön ja polttoaineiden kallistuminen on vaikeuttanut tänä talvena monien elämää.

Lohikosken mukaan arjen perustarpeita ei voi jättää markkinoiden varaan. Hän vaatii, että taloudelle on asettava myös sisällöllisiä tavoitteita.

Talouden on toimittava sosiaalisen kestävyyden ja ympäristön puitteissa.

– Markkinalogiikka ei sovi arjen perustarpeiden tyydyttämiseen. Hyvinvointivaltiossa tämä on ymmärretty monessa yhteydessä.

– Esimerkiksi terveydenhuoltoa ei järjestetä sen perusteella, kuinka paljon kukin pystyy terveydestään maksamaan, Lohikoski kuvailee.

Koska maaseudulla ja suurten kaupunkien kehyskunnissa asutaan väljemmin ja joudutaan liikkumaan paljon autolla, sähkön ja polttoaineen hintojen nousu on osunut sinne kipeästi.

Suurissa kaupungeissa ja etenkin pääkaupunkiseudulla puolestaan asuminen nielee suuren osan tuloista. Ensiasunnon ostajien määrä vähenee ja keski-ikä nousee, ja pienituloisilla vuokramenot vievät suuren osan palkasta. Uudellamaalla on sekä kallista asua että Suomen pisimmät työmatkat.

– Vasemmistoliitto ajaa yhteiskuntaa, jossa perustarpeet nähdään perusoikeuksina. Esimerkiksi asumisen ja liikkumisen mahdollisuudet eivät saa riippua pääasiassa lompakon koosta, Lohikoski linjaa.

Vasemmistoliitto on ehdottanut sähkön ja polttoaineiden hinnan noususta kärsivien tukemiseksi erilaisia keinoja.

Kohtuuhintainen asuminen taas on turvattava sekä hintasääntelyllä että julkisella asuntotuotannolla.