Tuusulan viime vuoden tulos näyttää noin 11 miljoonan ylijäämää – lainoja oli vuoden lopussa noin 143 miljoonaa euroa

Tilinpäätöksen ennakkotietojen mukaan Tuusulan kunnan viime vuoden ylijäämäksi on muodostumassa noin 11 miljoonaa euroa. Tiedot ovat alustavia ja ne tarkentuvat vielä.

– Elinvoiman eteen tehty työ kantaa hedelmää ja tontinmyynnin tulot ylittivät omatkin odotuksemme. Lisäksi Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän tulos oli odotettua parempi ja yhteisöveroa kertyi ennakoitua enemmän. Myös kunnan toimintamenojen kasvu pysyi kurissa, pormestari Kalle Ikkelä tiivistää kunnan tiedotteessa.

Tuusulan toimintamenot kasvoivat yhteensä vajaat kaksi prosenttia.

– Uuden strategian mukaisesti hyvin alkanut työ kunnan elinvoiman eteen jatkuu. Satsaamme esimerkiksi yritys- ja työpaikkatonttien syntymiseen tarvittavaa infrastruktuuria rakentamalla, ja viemme eteenpäin palveluverkkosuunnitelman investointeja, Ikkelä jatkaa.

Tuusulan maanmyyntitulot nousivat lähes kaksinkertaisiksi budjetoituun nähden ja tonttien myyntivoitot lähes 15 miljoonaan euroon.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän Keusoten maksuosuus alitti budjetin, ja valtio korvasi Keusoten välittömät koronakustannukset täysimääräisesti.

Kunnan yhteisöveron tuotto kasvoi noin 3,8 miljoonaa euroa edellisvuodesta eli 49 prosenttia. Kaikissa suurissa kaupungeissa yhteisöveron tuotto kasvoi selvästi vuonna 2021, kun yritykset tekivät hyviä tuloksia ja lisäksi kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta korotettiin tilapäisesti vuosille 2020–2021.

Kunnallisveron tuotto kasvoi 1,4 prosenttia noin 176 miljoonaan euron. Valtionosuustulot alenivat noin 23 prosenttia 32,4 miljoonaan euroon.

– Kunnallisvero kasvoi Tuusulassa heikommin kuin kunnissa keskimäärin. Valtionosuuksissa puolestaan näkyy se, että valtionosuuksien kautta maksetut koronatuet käytännössä jäivät pois vuonna 2021, talousjohtaja Markku Vehmas kertoo tiedotteessa.

Tuusula on varautunut tilinpäätöksessään tuleviin investointeihin tekemällä miljoonan euron investointivarauksen vesihuoltoliikelaitoksen tuleviin investointeihin ja kasvattamalla poistoja lähivuosina tyhjenevien koulurakennusten osalta. Kunta investoi palveluverkon uudistamiseen, infran rakentamiseen sekä raakamaan hankintoihin noin 40 miljoonan euron edestä.

Kunnan lainakanta nousi noin 12 miljoonalla eurolla, ja korollisia lainoja oli vuoden lopussa noin 143 miljoonaa euroa. Tuusulan strategisena tavoitteena on uudistaa koulu- ja päiväkotiverkko mittavilla investoinneilla ja kääntää lainakanta tämän jälkeen laskuun.

Kunnan talouden ja rahoituksen rakenne tulee muuttumaan merkittävästi vuoden 2023 jälkeen, kun hyvinvointialueuudistus lähes puolittaa kunnan tulopohjan. Kunnallisverosta leikataan noin kaksi kolmasosaa valtiolle ja yhteisöverosta noin kolmannes. Kiinteistöt ja lainakanta jäävät kuitenkin kokonaisuudessaan kunnan hoidettavaksi.

Järvenpään kaupungin tulos nousemassa ylijäämäiseksi – tilanne parani verotulojen ja paremman toimintakatteen seurauksena

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut