Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin esitutkinta valmis – Eteva-kuntayhtymän kolmea entistä johtohenkilöä epäillään virkarikoksista

Kolmea Eteva-kuntayhtymän entistä johtohenkilöä epäillään virkarikoksista, jotka on tehty vuosina 2015–2020.

Itä-Uudenmaan poliisi tiedottaa, että esitutkinta on valmistunut ja asia etenee seuraavaksi syyttäjälle.

Vakavin rikosnimike on törkeä virka-aseman väärinkäyttö.

Tutkinta on koskenut yhtä entistä tulosaluejohtajaa, yhtymähallituksen ex-puheenjohtajaa sekä entistä toimitusjohtajaa, joka on lopettanut tehtävässä tammikuussa 2020.

Etevan hallituksen mäntsäläläinen puheenjohtaja pidätettiin puheenjohtajan tehtävistä äänestyspäätöksellä 17. joulukuuta 2020 ja asian käsittely julistettiin salaiseksi.

Eteva julkaisi esitutkinnan valmistumisesta tiedotteen verkkosivuillaan.

Siellä todetaan, että tiedotusvastuu asiasta on viranomaisilla, joten Eteva ei anna enempää lausuntoja.

– Prosessi ei vaikuta Etevan arkityöhön, ja organisaatiomme toiminta jatkuu ennallaan, Eteva kertoo verkkosivuillaan.

Eteva-asiaa on tutkittu Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikosyksikössä.

Kuntayhtymän entistä johtoa epäillään viidestä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä petoksesta.

Poliisi epäilee, että Etevassa on tehty esteellistä autokauppaa, lainvastaisia erokorvauksia ja vastikkeetonta palkanmaksua.

Virka-aseman väärinkäyttämisessä on kyse siitä, että kuntayhtymän virkamiehen epäillään valmistelleen esteellisenä autokauppaa, jossa hän on ostanut käytössään olleen työsuhdeauton itselleen.

Samaista virkamiestä epäillään virka-aseman väärinkäyttämisestä myös siksi, että hänen epäillään ylittäneen toimivaltansa, kun hän on ilmoittanut henkilöstöhallintoon omaa palkanmaksuaan varten pidemmästä työajasta kuin työnantajan kanssa oli sovittu.

– Poliisin esitutkinnassa on selvinnyt, että asiassa päätösvaltainen toimielin ei ole tehnyt päätöstä tällaisesta työajan muutoksesta, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Hans Pirttilä poliisin tiedotteessa.

Samaisen virkamiehen epäillään ylittäneen toimivaltansa ja menetelleen lainvastaisesti myös, kun hän on sopinut tai hyväksynyt neljän virkamiehen kanssa näiden virkasuhteet päättävistä sopimuksista erokorvauksineen.

Virkamiehen epäillään lisäksi päättäneen tai osallistuneen päätöksentekoon tai hyväksyneen virka- tai työsuhteisille henkilöille 2-6 kuukauden vastikkeettoman palkanmaksun.

– Rikosnimike sisältää lisäksi epäilyn, siitä että virkamies on hyväksynyt tai tehnyt hankintoja, joita ei ole valmisteltu tai kilpailutettu tai niistä ei ole tehty hankintapäätöksiä ja hankintasopimuksia kuntayhtymän hankintaohjeen tai hankintalain mukaan, Pirttilä kertoo tiedotteessa.

Lisäksi hänen epäillään petosrikosasiassa erehdyttäneen kuntayhtymää maksamaan asiakirjoista ja tiedoista, joiden omistusoikeus on ollut kuntayhtymällä.

Kuntayhtymän toisen virkamiehen epäillään syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttämiseen ylittämällä toimivaltansa ja toimiessaan vastoin sisäisiä ohjeita kuntayhtymän omistaman auton myymisessä virkamiehelle.

Hänen epäillään syyllistyneen myös virka-aseman väärinkäyttämiseen, kun hän on ylittänyt toimivaltansa palveluhankinta-asiassa.

Hänen epäillään tehneen hankintasopimuksen vastoin hankintalakia sekä kuntayhtymän hankintaohjeen mukaista menettelyä.

Lisäksi rikostutkinnassa on noussut esiin myös vielä kuntayhtymän kolmatta virkamiestä koskeva rikosepäily.

– Virkamiehen epäillään ylittäneen toimivaltansa tehdessään päätöksen tai osallistuessaan päätöksentekoon, jolla kuntayhtymä työllisti määräaikaiseen kuuden kuukauden työsuhteeseen henkilön kokonaan ilman työvelvoitetta, Pirttilä kertoo.

Eteva-kuntayhtymän pääkonttori sijaitsee Mäntsälässä.

Etevan aiemmasta johtokaksikosta esitutkintapyyntö, mukana mäntsäläläinen kunnanvaltuutettu