Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Ystävän päivä on joka päivä

Ei kannata veivata sähköpostikoneeseen kierroksia ja lähettää toimittajalle ruutukaappausta kalenterisovelluksesta, vaikka tässä ja nyt toivotankin hyvää ystävien päivää.

Ystävänpäivä, se kalenteriin merkitty, tuli ja meni. En muista, mitä silloin tein. Luultavasti katsoin toisella silmällä koronalukuja ja seurasin toisella Ukrainan tilanteen kiristymistä. Näitä kahta olen seurannut kaikkina muinakin päivinä viime aikoina.

Seurattava niitä on, vaikka niihin voi itse vaikuttaa kovin vähän. Anteeksi, ystävät, että olen seurannut uutisia enemmän kuin teidän kuulumisianne. En uskalla luvata, että pystyisin tekemään parannuksen tässä asiassa, mutta voin yrittää. Yritän olla vähän enemmän läsnä. Siksi, että hyvän ystävän päivä on joka päivä.

Huolestuttavat uutiset vievät voimia, ystäviltä saan uusia voimia. Yhdistetyt voimat ovat enemmän kuin kaksinkertaiset voimat.

Ystävän kanssa ei tarvitse analysoida uutistoimistojen tietoja eikä arvioida mitä asiantuntijoiden ja poliitikkojen lausunnot oikeasti tarkoittavat. Pohdiskellakin voi, mutta yhtä lailla voi käyttää yhteiset hetket jotenkin muuten, antaa ja saada voimia ilman järkeilemistä ja selittämistä.

Kuin tätä juttua suunnittelin, muistini lokeroista, paksun pölykerroksen alta, kaivautui esiin ikivanha mainoksen pätkä. Siinä laulettiin jotenkin siihen tapaan, että niin valoisaksi päivän saa, kuppi teetä ja sympatiaa. Teetähän siinä kaupiteltiin, mutta sopii tuo kuvaus ystävyyteenkin. Sympatiaa. empatiaa, jakamista, läsnä olemista. Kuuntelemista, hyväksymistä. Ja se teekuppi – tai, no, saisinko kuitenkin mustan kahvin, kun olen enempi kahvi-ihmisiä?

Se oli pitkä versio. Tässä vielä lyhyt versio: olkaa ihmiset ystäviä toisillenne. Ystävyys on arvokas voimavara tällaisina aikoina.

Ystävän päivä on joka päivä.

Kirjoittaja on Keski-Uusimaa Viikon toimittaja.