Viikon kysymykset | Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen tykkää luomuladuista ja kaipaisi sähkön puuttuessa kännykkäänsä

Hei Jukka, mitä kuuluu?

– Oikein hyvää kuuluu. Energia-alalla tapahtuu enemmän kuin koskaan, ja se on hyvä.

Mikä on elämässäsi parasta juuri nyt?

– Ihana vaimo, ihanat lapset ja ihanat lapsenlapset. Vietämme paljon aikaa lasten ja lastenlasten kanssa. Viikon päästä lähdemme 13 hengen voimin Ylläkselle.

Olkiluodon kolmas ydinvoimalaitosyksikkö kytkettiin valtakunnan sähköverkkoon lauantaina 12. maaliskuuta. Miten se vaikuttaa sähköntuotannon tilanteeseen?

– Tarkoitus on, että Olkiluoto 3 alkaa kesällä tuottaa sähköä normaalisti. Se on valtavan iso yksikkö ja se tulee käyttöön todella hienoon aikaan. Tässä maailmantilanteessa voisi sanoa, että positiivinen uutinen on se, että ensi vuonna tai viimeistään sitä seuraavana Suomi on vuositasolla sähköomavarainen ja riippumaton esimerkiksi Venäjältä tuodusta sähköstä.

Pärjäämmekö ilman tuontia?

– Emme pärjää, vaan tulemme jatkossakin käymään kovasti kauppaa ruotsalaisten ja virolaisten kanssa. Mutta vuositasolla tulemme tässä ihan lähiaikoina tuottamaan yhtä paljon sähköä kuin sitä käytämme. Käytännössä Olkiluoto 3 ja valtavat investoinnit tuulivoimaan tekevät meistä omavaraisia.

Miten tuulivoima ja muut uusiutuvat energialähteet Suomen kaltaisessa maassa vaikuttavat sähköverkkoon?

– Suomi tulee rakentumaan uusiutuvien energialähteiden varaan, ja se tulee muuttamaan järjestelmää todella paljon. Tuulivoiman tuottavuuden kohdalla puhutaan jo kymmenien prosenttien osuudesta sähköntuotannossa. Se kipuaa vähitellen tämän vuosikymmenen aikana ydinvoiman rinnalle.

Mikä on oman kotisi suurin sähkösyöppö?

– Lämmitys ilman muuta, ilmalämpöpumpuista huolimatta.

Jos sähkö katoaisi maailmasta, minkä laitteen käyttämistä jäisit kaipaamaan eniten?

– Valoja ja muita pystyy kyllä rakentamaan, joten se olisi varmaan tämä minun kännykkäni.

Mitä teet mieluiten vapaa-ajalla?

– Vietän tosi paljon vapaa-aikaa viikonloppuisin mökillä luonnon keskellä. Rauhoitun siellä ja yritän eristää itseäni työelämästä. Nyt erityisen mieluista puuhaa on ollut hiihtäminen metsässä niin sanotuilla luomuladuilla, jotka tehdään itse.

Mikä on oppi, jonka haluat siirtää eteenpäin jälkipolville?

– Tee paljon hyvää muille ihmisille, niin sinut tullaan siitä muistamaan.

Mikä on pitänyt sinut Tuusulassa kaikki nämä vuosikymmenet?

– Olemme asuneet Tuusulassa reilut 30 vuotta. Täällä olemme kasvattaneet lapset ja samalla juurtuneet tänne. Erinomainen työmatka on myös iso plussa.

Jos sinä saisit päättää, millä sähköllä Tuusula toimisi?

– Se toimisi varmaan tuuli- ja aurinkovoimalla niin, että sen taustalla toimisi hyvin vahva kantaverkosta otettava lisäsähkö.

Jukka Ruusunen

Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja vuodesta 2007.

Tekniikan tohtori, Aalto-yliopiston teknisen korkeakoulun dosentti ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun dosentti, huoltovarmuusneuvoston puheenjohtaja.

Perhe: puoliso ja neljä jo kotoa pois muuttanutta lasta sekä kolme lastenlasta.

Harrastukset: musiikki, lenkkeily ja mökkeily.

Keravan viestintäjohtaja Thomas Sund on ikuinen optimisti, joka matkaisi aikakoneella muinaiseen Egyptiin

Pasi Hailio yrittää turhaan nukkua pitkään ja kehottaisi nuorta itseään rauhoittumaan – ”Olimme kuin maailman valloittajat”

Näyttelijä Ilkka Heiskanen palelee alasti ja on katu-uskottava enää omissa mielikuvissa – ”Olen heinäsirkan ja suolatikun risteytys”

Lastensuojelun Keskusliiton tuusulalainen toiminnanjohtaja Ulla Siimes kipuilee monen vanhemman tavoin rajojen asettamisen kanssa

”Minulla on elämässä kaksi vuodenaikaa” – radiosta tuttu Tuomas Rajala hiljenee kotona eikä suostu enää kadehtimaan ketään

Nyrkkeilijä Sanna Turusen pinna kiristyy dieetillä ja hänet on viety poliisien toimesta linnasta pois

Emilia Virlander pyöräyttää puolisolleen tuhdin aamupalan ja osaa laulaa suu kiinni – ”Uusi vuosi on minulle merkki uudesta alusta”

Ex-kiekkotähti Sami Helenius antaisi nuorelle itselleen ohjenuoraksi maltin rahankäytössä

Taikurin koulussa opiskellaan melkein huispausta – Noora Karma koki kauhun hetkiä venäläisessä veitsiruletissa

Tuusulalainen Sanna Saarijärvi odottaa joulukirkkoa eikä pistäisi pahakseen Brad Pittiä vastanäyttelijänä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut