72 prosenttia pääkaupunkilaisista on käynyt ravintolassa vähintään kerran kahden viikon aikana, kertoo ammattikorkeakoulu Haaga-Helian kyselytutkimus.
Ravintolapalveluiden käyttö pääkaupunkiseudulla korona-aikana -kyselyyn vastasi 502 pääkaupunkilaista, jotka olivat iältään 15–74-vuotiaita. Tiedonkeruu tehtiin 28.1.–9.2.2022.
Tutkimus kertoo, että vastanneilla on ollut ravintolakäyntejä keskimäärin 3,1 viimeisen kahden viikon aikana. Useimmiten ravintoloissa käyvät 35–44-vuotiaat ja johtavassa asemassa olevat.
Suosituimpia ravintolakonsepteja pääkaupunkilaisten keskuudessa ovat kyselyn mukaan tavalliset ruokaravintolat (60 %), etniset ravintolat (52 %) sekä kahvilat (45 %). Pikaruokapaikkoja suosii noin joka kolmas (33 %).
Kahviloiden asiakkaina korostuvat naiset, 15–24-vuotiaat ja opiskelijat. Pikaruokapaikkoja suosivat erityisesti nuoret, työväestö sekä perus- ja ammattikoulun käyneet. Pääkaupunkilaisista joka kymmenes käyttää kaupan ravintoloita.
Itse ravintolasta noudetun take away -ruoan tilaaminen on yleistä pääkaupunkilaisten keskuudessa. Jopa 83 prosenttia pääkaupunkilaista on vähintäänkin kokeillut palvelua.
Vähintään kerran viikossa take away -palvelua käyttää noin joka kymmenes. Useimmiten take away -ruokaa hakevat 15–34-vuotiaat miehet ja opiskelijat sekä katuruokaa suosivat.
Kuljetettua ruokaa kotiin tai työpaikalle tilataan myös yleisesti. Pääkaupunkilaisista 73 prosenttia on vähintään kokeillut kuljetettua ravintolaruokapalvelua.
Useimmiten kuljetettua ruokaa tilaavat miehet, 25–34-vuotiaat, opiskelijat, lapsiperheet, pizzerioita suosivat sekä usein ravintoloissa käyvät henkilöt.