Omahoito avuksi suun hoitovelan purkuun, esittää Hammaslääkäriliitto – Näin pidät huolta suusi terveydestä

Suun terveydenhuollossa on viivästynyt jo noin 1,8 miljoonaa potilaskäyntiä. Ilman ihmisten omaa vastuuta ja toimivaa omahoitoa suomalaisten suut eivät enää pysy kunnossa, muistuttaa Hammaslääkäriliitto tiedotteessaan.

Sen mukaan suomalaisten suunterveyttä on jo vuosia vaivannut hoitovelka, jota koronakriisi on entisestään kasvattanut. Julkisen suun terveydenhuollon osuus viivästymisistä on noin 1,4 miljoonaa käyntiä ja yksityisen noin 0,4 miljoonaa käyntiä.

Jatkossa tarvitaan tiedotteen mukaan enemmän jokaisen ihmisen vastuuta omahoidosta, jotta suun terveydenhuollon kasvanut hoitovelka saadaan hallintaan.

– Jos ihmiset haluavat itse myötävaikuttaa hoitovelan hoitoon, nyt on aika ottaa omahoidon menetelmät täysimääräisesti käyttöön. Kaikki tarvitaan mukaan suunterveystalkoisiin, sanoo Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen asiantuntija Hannu Hausen.

Liiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa puolestaan muistuttaa, että suunterveys on tärkeä osa kokonaisterveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua.

Tiedotteessa todetaan, että suun sairauksien ennaltaehkäisy ja havaitseminen ajoissa on tärkeää. Sairauksia ehkäistään hyvällä suuhygienialla ja terveellisillä ruokatottumuksilla. Kun sairaudet havaitaan ajoissa, vältytään vakavammilta vaurioilta, hoito on helpompaa, säästetään potilaan terveyttä ja hänen sekä yhteiskunnan kustannuksia.

Suomalaisten yleisimpiä hammas- ja suusairauksia ovat hampaiden reikiintyminen ja kiinnityskudossairaudet. Molemmat ovat kansantauteja, joista kärsii eriasteisena valtaosa aikuisväestöstä. Esimerkiksi yli 60 prosentilla on ientulehdusta, ja karieksen reikiinnyttämiä hampaita on lähes joka viidennellä.

Suomen kansallista suunterveyspäivää vietetään ensimmäisen kerran tulevana sunnuntaina 20. maaliskuuta. Teemapäivä muistuttaa suunterveyden merkityksestä.

Näin huolehdit suunterveydestä

Hyvä suuhygienia ja terveelliset ruokatottumukset

Harjaa hampaat fluoritahnalla kaksi kertaa päivässä.

Puhdista hammasvälit päivittäin.

Valitse janojuomaksi vesi.

Noudata säännöllisiä ruokailuaikoja ja vältä napostelua aterioiden välillä.

Käytä ksylitolituotteita katkaisemaan happohyökkäys.

Jos tupakoit, yritä lopettaa. Jos et onnistu yksin, hae apua terveydenhuollon ammattilaisilta. Myös nuuska ja runsas alkoholin käyttö vahingoittavat suunterveyttä.

Käy säännöllisesti suun ja hampaiden tutkimuksessa yksilöllisen tutkimusvälin mukaan.

Reilu miljoona hoitokäyntiä jäi tekemättä suun terveydenhuollossa koronan takia – Velan purkaminen kestää pahimmillaan vuosien ajan

Korona kasvattanut suunterveyden hoitovelkaa noin 1,3 miljoonalla potilaskäynnillä

USU: Hoitojonojen purku kestää yli 2 vuotta – Yli 10 000 potilasta oli joulukuussa odottanut hoitoon pääsyä laittoman pitkään

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut