Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin voitaisiin ehkäistä ihmiselle vaarallisten tautien leviämistä ukrainalaislemmikeistä Suomeen – SEY ehdottaa hätämajoitusta konttiin

Suomeen saattaa tulla Ukrainasta lemmikin kanssa pakeneville oma vastaanottokeskus, jossa lemmikit saataisiin asianmukaiseen eristykseen. Suomen eläinsuojelu (SEY) ehdottaa, että sellainen perustetaan Helsinkiin. Perustamista kannattaa ainakin Ruokavirasto.

Ukrainasta ja Venäjältä on voinut parin viikon ajan tuoda mukanaan lemmikkinsä, joka ei täytä maahantulovaatimuksia. Jos eläin ei täytä vaatimuksia, se täytyy pitää eristettynä 30 vuorokauden ajan.

Maahantulovaatimusten tavoitteena on estää ihmisillekin vaarallisten rabieksen ja ekinokokkoosin leviäminen Suomeen. Tällä hetkellä Suomessa ei ole Maahanmuuttoviraston (Migri) vastaanottokeskusta, johon voisi ottaa lemmikkinsä.

SEY ehdottaa, että lemmikit hyväksyvä vastaanottokeskus perustetaan välittömästi. Kaikki eläimiä omistavat pakolaiset ohjattaisiin suoraan sinne rajatoimenpiteiden jälkeen.

– On mahdollista, että pakolaisten ja sitä myötä Suomeen tuotavien lemmikkieläinten määrä edelleen kasvaa. Samaan aikaan kasvaa riski siihen, että eläinten eristys ei ole asianmukaista, mikä voi vaarantaa eläinten terveyden ja hyvinvoinnin, mutta myös ihmisten terveyden vaarallisten tautien leviämisen myötä, sanoo tiedotteessa SEY:n toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

Hän painottaa, että eläintautien leviämisen riski tulee minimoida viipymättä. Tilanteessa tulee Whiten mukaan ottaa huomioon myös pakolaisten ja eläinten hyvinvointi.

– Eläimet tuovat lohtua ihmisille, ja hädässä olevan pakolaisen tuskaa voi entisestään lisätä huoli eläimestä, jos eläin joudutaan erottamaan omistajastaan eristysajaksi. Omistajasta erottaminen on usein hyvin raskasta myös eläimelle, joka ei ymmärrä mitä tapahtuu, ja miksi, White jatkaa.

Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu Ruokaviraston eläinten terveydenhoidon ja lääkitsemisen yksiköstä pitää tällaisen vastaanottokeskuksen suunnittelemista ja toteuttamista todella tarpeellisena.

– Siellä lemmikki olisi eristyksessä määrätyn ajan ja me myös tietäisimme, missä eläin on. Keskustelemme asiasta Migrin kanssa, sanoo Kiviruusu puhelimitse.

Kiviruusu kertoo, että tieto Suomeen omistajansa kanssa Ukrainasta tai Venäjältä saapuneiden lemmikkien määristä tulee heille Tullista viiveellä.

– Eilinen tieto on, että Tullin kautta Suomeen on tullut 26 lemmikkiä Ukrainasta ja seitsemän diplomaattien kanssa Venäjältä. Nämä luvut eivät kerro tämän hetkistä todellista määrää vaan ovat alakanttiin.

Ruokavirasto on jo aikaisemmin muistuttanut, että Ukrainassa esiintyy rabiesta. Se on ihmisille ja muille nisäkkäille tappava ilman asianmukaista, ajoissa aloitettua hoitoa.

Ekinokokkoosi on puolestaan loismadon aiheuttama ihmiselle vaarallinen tauti. Suomessa sitä ei esiinny, mutta sitä on löytynyt esimerkiksi Virosta. Loisen leviämisen estämiseksi Suomeen saapuvat koirat pitää normaalisti lääkitä heisimatojen varalta jo ennen maahan tuloa.

Lemmikit hyväksyvä vastaanottokeskus olisi SEY:n mukaan toteuttavissa esimerkiksi niin, että merikontti muutetaan talviasuttavaksi asunnoksi. Tällaisesta vastaanottokeskuksesta olisi sekin hyöty, että lemmikkejä siirreltäisiin mahdollisimman vähän eristysaikana.

Jos kaikki eivät mahtuisi konttiin, SEY pyrkisi koordinoimaan lemmikkieläimiä omistavia pakolaisia muihin eristystiloihin.

– Lähtökohtana tulee kuitenkin olla, että viranomainen vastaa eläinten eristysajasta, kertoo White.

Valtio ei ole vastannut niistä kustannuksista, joita lemmikin sijoittaminen ja eristäminen täällä aiheuttavat.

SEY:n tietojen mukaan lemmikkejä ovat majoittaneet yksityishenkilöt ja vapaaehtoisringit. Myös SEYn vapaaehtoiset ovat tarjonneet eläimille eristystiloja.

SEY on tehnyt hätämajoitusasiasta toimenpide-ehdotuksen sisäministeriölle. Samalla yhdistys tarjoutui tukemaan eläinten vastaanottokeskuksen perustamista 20 000 eurolla.

Sisäministeriöstä ei tavoitettu ketään kertomaan, miten tähän ehdotukseen suhtaudutaan.

Ruokavirasto kertoo sivuillaan, miten Ukrainasta sotaa lemmikkinsä kanssa Suomeen pakenevien tulee toimia. Viraston sivuilla on myös eristämisohjeet suomeksi, englanniksi ja ukrainaksi.