Järvenpää varautuu majoittamaan pikaisesti 250 Ukrainasta paennutta Auertien taloihin, Saunakallion ja Kartanon kouluille valmistavaa opetusta vaikka heti

Järvenpää on valmiina ottamaan nopealla aikataululla noin 250 Ukrainasta sotaa paennutta henkilöä tilapäismajoitukseen ja tarvittaessa hätämajoitukseen. Tulijat asutetaan Auertie 9:n taloihin. Talot on jo suunniteltu purettaviksi, mutta ne ovat asumiskelpoisia, ja osin asukkaat vielä asuvatkin siellä.

– Maahanmuuttovirasto on pyytänyt kuntia varautumaan tilanteeseen ja kartoittamaan uusia tiloja. Jos tarve vastaanottoon tulee, kaupunki tekee sopimuksen Migrin kanssa ja tekee yhteistyötä osoitetun vastaanottokeskuksen kanssa, sanoi kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen maanantaina ennen kaupunginvaltuuston kokousta pidetyssä valtuustoinfossa.

Hän arvioi, että jos Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu, on Järvenpäähän odotettavissa kaksin-kolminkertainen määrä sotaa paenneita.

– Järjestelmä taipuu kyllä, mutta on toimittava järkevästi ja vaiheittain.

Naukkarinen kertasi Ukrainasta tulevien olevan oikeutettuja tilapäiseen suojeluun, joka sisältää perussosiaaliturvan, koulunkäynnin ja työssäkäynnin maksimissaan vuodeksi. Jos henkilöitä tulee yksityisten auttajien kautta, olisi tärkeää, että tulijat ilmoittautuisivat, jotta he pääsevät tilapäisen suojelun piiriin. Ilman tätä rekisteröitymistä tulijoilla on oikeus kolmen kuukauden oleskeluun.

Keusotessa hoidetaan tulijoiden akuutit infektiot ja selvitetään kuviot äitiys- ja lastenneuvolaa varten.

– Kun asuminen on pysyvää, tehdään terveystarkastus, kertoi Naukkarinen.

Kaikki tulijat ohjataan Versoon, eli Järvenpään maahanmuuttajatoimistoon, jossa varmistetaan rekisteröityminen ja koulupaikan tarve. Versoon on jo toimitettu koronan kotitestejä ja maskeja. Tulijoille suositellaan koronatilanteen vuoksi viikon karanteenia ennen koulun aloittamista.

Kahden valmistavan luokan opetus Saunakallion ja Kartanon kouluilla voidaan aloittaa heti, luokassa voi olla 16–20 oppilasta. Kansakoulunkadun koulurakennukseen voidaan lisäksi järjestää seitsemän luokan opetus.

– Haasteena on opettajien rekrytointi. Tulijoiden joukossa voi mahdollisesti olla opettajia, mitä hyödynnetään, totesi Naukkarinen.

Lisää tulijoita valmistaudutaan ottamaan seuraavassa vaiheessa, ja kaupunki luo Verson sekä Mestariasuntojen kanssa valmiuden asuntojen välitykseen. Naukkarinen sanoi, että muitakin, kuin auttajia on liikenteessä, joten kun kaupunki ottaa yksityiseltä asunnon välitykseen, tarkistetaan niin asunnon kunto kuin vuokrataso ja se, ettei kukaan joudu hyväksikäytetyksi.

– Kaupunkilaisten auttamishalu on ollut valtavaa, ja se on liikuttavaa. Vapaaehtoisten apu on nopeaa, ja auttaa voi esimerkiksi silloin, kun asuntoja lähdetään kalustamaan. Kaupunki kutsuu järjestöjä, yhdistyksiä, seurakuntia ja yksityishenkilöitä yhteistyöhön. Vapaaehtoistyö voi olla erilaista toimintaa lahjoituksista ystävä- ja kerhotoimintaan tai vaikkapa asuntojen kalustamista. Tukea ja tekoa -verkoston kokous järjestään tiistaina 29.3. kello 17 Järvenpää-talolla. Tilaisuus on tarkoitettu järjestöille. Auertien läheisyydessä asuville asukkaille järjestetään tiedotustilaisuus keskiviikkona 30.3. kello 17 Järvenpää-talolla. Tilaisuudessa kerrotaan myös, miten jokainen voi auttaa kaupunkiin saapuvia ukrainalaisia, kertoi Naukkarinen.

Järvenpään hyvinvoinnin palvelualuejohtaja Kristiina Soots ja maahanmuuttajatyön erityisasiantuntija Arja Loima kertovat jo kartoitetun, onko kaupungilla ukrainan tai venäjän kielen osaajia, ja lisää etsitään. Sitä, miten paljon Järvenpäähän olisi tulossa lapsia, ei pysty arvioimaan vielä, mutta yleisesti tiedossa on, että tulijat ovat naisia, lapsia ja vanhuksia. Loima tulee vastaamaan käytännön työn organisoinnista tulijoiden arjen saamisessa rullaamaan. Kaupunkilaisten jo nyt osoittama tuki ja halu auttaa halutaan valjastaa organisoidusti käyttöön.

Tietoa kotimajoituksesta

Järvenpäässä monet haluavat ukrainalaisia majoittamalla heitä kotiinsa. Järvenpään kaupunki sanoo, että majoitustapa on mahdollinen, mutta olevan tärkeää kuitenkin ohjata kotimajoitukseen majoittuva ukrainalainen rekisteröitymään ensin vastaanottokeskukseen.

Asuminen voi mahdollistua vuokra- tai alivuokrasuhteena tai majoitus voi olla niin sanottua kotimajoitusta, jolloin siitä ei pyydetä korvausta. Asunnon tai huoneen pitää olla asuintilaksi soveltuva ja sillä pitää olla virallinen osoite. Kotimajoituksesta on hyvä laatia yksityismajoitussopimus, joka tuo selkeyttä kaikille osapuolille.

On hyvä huomioida, että yksityismajoituksesta syntyviä kuluja, kuten vuokra-, sähkö- ja vesimaksuja ei korvata eikä asumista tai sen järjestämistä tueta taloudellisesti. Yksityismajoituksessa asuvan on kuitenkin mahdollista hakea vastaanottorahaa. Vastaanottorahan määrää arvioidessa huomioidaan, asuuko yksityismajoituksessa itsenäisesti vai yhteistaloudessa muiden henkilöiden kanssa. Vastaanottohakemus tehdään aina vastaanottokeskukseen, jossa on kirjoilla.

Kotimajoitusverkoston opas

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut