Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Tarvitsemme sinulta tärkeitä tietoja

Sain sähköpostia. Viesti näytti tulleen yritykseltä, jonka asiakkaana olen ollut. Viestissä kerrottiin, että he tarvitsevat minulta tärkeitä tietoja, jotka pitää ehdottomasti antaa viimeistään silloin ja silloin. Minun pitää varata saataville pankkitunnukset, kuvallinen henkilökortti ja ties mitä muita dokumentteja. Tuomitsin kömpelön kielen ja omituisten kysymysten vuoksi viestin huonoksi huijausyritykseksi ja painoin deleteä.

Sain sähköpostia. Sama viesti, samat kielelliset kömpelyydet, samat omituiset kysymykset. Delete.

Kolmannella kerralla etsin kyseisen yrityksen puhelinpalvelun numeron vanhoista papereistani, soitin ja kysyin, että ihanko oikeasti teiltä on tullut tällainen viesti. Kuulustelin asiakaspalvelun ihmisen perusteellisesti, ja kun sain omituisuuksillekin uskottavan kuuloiset selitykset ihmiseltä, jonka tiesin istuvan kyseisen yrityksen konttorissa, klikkasin linkin auki ja aloin vastailla. Tarkastin lomakkeelle valmiiksi tallennetut tiedot, täytin puuttuvat ja lähetin. Mikään ei edennyt.

Soitin taas ja kysyin. Ympäri Eurooppaa toimivan yrityksen nettihärpäke kompastui ö-kirjaimeen! Asiakas”palvelulla” oli ratkaisu valmiina: poista kaikki tiedot, myös ne heidän tallentamansa, ja syötä kaikki uudelleen. Sitten ö-kirjainkin menee läpi. Tein työtä käskettyä.

Lähetin tiedot. Eivät menneet läpi. Soitin kolmannen kerran. Sain kuulla, mitä vielä pitää tehdä. Se kerrottiin kolmannessa puhelussa. Ei ensimmäisessä. Ei toisessa. Nettilomakkeesta sen olisi voinut saada selville jos osaisi arvata. Lottonumerotkin saisi oikein, jos osaisi arvata.

Säälin kaikkia Järvisiä, Hämäläisiä, Räikkösiä, Öhmaneja ja Åbergejä, jotka saavat postia samalta yritykseltä. Mitenkähän siellä pärjätään ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten kanssa? En uskalla edes arvailla, miten käy ranskalaisten ja espanjalaisten nimien sisältämien aksenttimerkkien...

Nettinörteille tiedoksi, englannin merkistöllä ei pääse maailmalla kovin pitkälle.

Kirjoittaja o Keski-Uusimaa Viikon toimittaja.