Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tetjana ja Saana auttavat ukrainalaisia – eräs äiti avautui "epämukavasta" kotimajoituksesta yksin asuvan miehen luona

Koti Puhtaaksi Oy:n toimitilat Keravalla ovat muuttuneet viralliseksi avustuspisteeksi, josta ukrainalaiset pakolaiset voivat käydä hakemassa ruokaa, vaatteita sekä hygieniatarvikkeita. Avuksi on saatu myös sodan jaloista paenneita ukrainalaisia. Yksi auttajista on Kiovan lähistöltä kotoisin oleva Tetjana Mahdych, joka asui ensin yksityismajoituksessa Saana Tynin kotona.

– Saanan avulla sain asunnon Espoosta serkkuni ja tämän lasten kanssa, kertoo Mahdych, jolle auttaminen on tällä hetkellä parasta terapiaa.

Kotimaassaan hän on opiskellut personal traineriksi ja psykologiksi. Huoli sodan jalkoihin jääneistä omaisista kalvaa mieltä joka hetki. Muutama päivä sitten Tetjanan serkku kuoli pommituksissa.

Tyni on avustuspisteen vastaava ja ottaa vastaan muun muassa lahjoituksia yksityisiltä ja yrityksiltä.

–  Avustuspisteellä avunhakija tunnistautuu passilla ja esittää meille poliisilta saamansa asiointikorttia, joka vastaa väliaikaista Kela-korttia, kertoo Tyni.

Hän kuulee päivittäin erilaisia tarinoita. Yksi avunhakijoista, nuori nainen, kertoi olevansa kotimajoituksessa, jossa hänellä oli "epämukava" olo. Majoittaja oli yksin asuva mies. Tynin kautta naiselle järjestyi saman tien uusi majapaikka.

Osa meille tuoduista vaatteista oli homeessa ja hiirien syömiä.

– Emme ota vastaan rahalahjoituksia, emmekä tällä hetkellä vaatteita, kenkiä tai leluja. Osa meille tuoduista vaatteista oli homeessa ja hiirien syömiä, mutta onneksi keravalainen nuorten miesten harrasteseura tarjoutui viemään nämä lahjoitukset kaatopaikalle, Tyni kiittelee.

Hygieniatarvikkeita voivat tuoda myös yksityishenkilöt. Hyvin säilyvät ruokatarvikkeet, kuten tee, kahvi, riisi, pasta ja säilykkeet, ovat toivomuslistan kärjessä.

Pulaa on myös kylmäkaapeista, joissa ruokaa voidaan tiloissa säilyttää. Avustuspisteeseen tulee joka päivä ukrainalaisia, joilla on nälkä, mutta rahaa ostoksiin ei ole.

– Avustusrahaa he voivat joutua odottamaan hyvin pitkään, koska kaikki virastot ovat nyt tukossa ison tulijamäärän vuoksi, selittää Tyni. Apua käy päivittäin hakemassa noin sata ihmistä.

– Koska meillä oli yrityksessä hukkaneliöitä, toiminnan järjestäminen oli mahdollista nopealla aikataululla, kertoo Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtajana työskentelevä Tyni. Hänelle on palkitsevaa se, että voi konkreettisesti auttaa hätää kärsiviä ihmisiä ja kaatua illalla kotona väsyneenä sänkyyn. Päivät ovat sen verran työntäytteisiä, ettei sotauutisten seuraamiselle jää aikaa.

Lahjoituksia voi tuoda arkisin ja viikonloppuisin kello 12-17 osoitteeseen Santaniitynkatu 6, Kerava.