Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Heti nyt, vai tehtäisiinkö oikein?

Kohtaan usein ihmisiä, jotka haluavat avautua.

Jotkut avautumiset jäävät mieleen. Kaikista ei tietysti kerrota tunnistettavasti, joten työelämän paineistaan vuosia sitten puhuneen ihmisen tarinassakin nimet on vedetty hatusta. Sanotaan kertojaa vaikka Avautujaksi.

Avautuja kertoi Työkaverista, joka vie häneltä hermot. Työkaverilla on aina kiire. Ei siis niin, että hänellä olisi paljon töitä ja siksi kiire, vaan hänellä on kiire ottaa yhteisistä projekteista itselleen palasia. Yhteisessä palaverissa hän sitten kertoo, että tämäkin asia on jo ”tulilla”. Avautujan mukaan tulilla oleminen tarkoittaa joko sitä, ettei se palanen kypsy ikinä tai sitten se palaa pohjaan.

Työkaveri, tämä kiireinen tulille laittaja, voi esimerkiksi ottaa laskettavakseen osan projektia, ja kun edistymisestä kysytään, sanoa kirkkain silmin, että ei ole saanut lukuja keneltäkään. Ei niin, koska ne piti itse laskea. Kahden tiimin yhteisprojektissa hän laatii aikataulun, jossa on vain yksi vika: siitä puuttuu puolet työvaiheista. Selitys on liikuttava: ai, oliko siinä listassa toinenkin sivu? Samaa huolellisuutta Työkaveri osoittaa Avautujan mukaan silloin, kun tilaa tarvikkeet työmaalle ja antaa toimituspäiväksi päivämäärän, joka on kolme päivää sovitun asennuspäivän jälkeen.

Työkaveri pyytää kommentoimaan tiedostoa ”asappina” (mukaenglantia, suomeksi: mahdollisimman pian) ja sen jälkeen unohtaa siirtää tiedoston yhteiseen kansioon. Ja niin edelleen, sanoi Avautuja.

Kun tapasin Avautujan uudelleen jossakin yhteydessä, hän kertoi (pyytämättä, mutta ei yllättäen) ettei tilanne ole juuri muuttunut. Sanoi, että hän itse joko saa sydärin, alkoholisoituu tai vaihtaa työpaikkaa. Suosittelin viimeistä vaihtoehtoa. Kiireesti ja fiksusti. Ne on mahdollista yhdistää.

Kirjoittaja on Keski-Uusimaa Viikon toimittaja.