Mitä tässä silloin | O tempora, o mores, o Kerava

Keravan keskustassa näkyy aikojen, tapojen ja tarpeiden muutokset.

Toimittaja Ilkka Malmberg sen sanoi: "Aika on kuin sisilisko – juuri äsken se oli tässä."

Näissä Keravan Puuvalonaukiolle sijoittuvissa kuvissa vuosilta 1977 ja 2022 ollaan keskellä historiaa, menneen ja tulevan välissä – pienessä tyynessä hetkessä ennen myrskyä.

Kuvat kertovat paitsi aikojen, myös tarpeiden ja trendien muutoksista. Vuoden 1977 mustavalkoisessa kuvassa on Keravan Kansallis-Osake-Pankki. Kuvan rakennus ei ole pankin alkuperäinen rakennus: toiminta alkoi alun perin sievässä, yksikerroksisessa hirsihuvilassa vuonna 1916. Talo oli kuvien perusteella varsin pieni, ja vuoden 1977 kuvassa esiintyvä uusi kivirakennus valmistui palvelemaan kasvanutta keravalaisten joukkoa vuonna 1930.

1970-luvun lopulle tultaessa maailma ja Kerava olivat muuttuneet, ja pankkirakennuksen keskeinen sijainti haluttiin valjastaa uuteen käyttöön. 1979 paikalla pullisteli Anttilan suuri liikerakennus. Kymmenen vuotta myöhemmin viereen nousi Elannon Maximarket eli nykyinen Prisma.

Tulevaisuutta väistänyt Kansallis-Osake-Pankki jatkoi toimintaansa muissa tiloissa, mutta leimallisesti uusista trendeistä jäljessä: pankinjohtaja Heikki Halonen ei esimerkiksi hyväksynyt 1980-luvun lopun valuuttaluottohoukutuksia. Oli sitten kysymys vanhentuneista toimintatavoista tai kauempikantoisesta viisaudesta, osoittautui päätös nykypäivästä katsottuna varsin viisaaksi.

Maaliskuussa 2022 otetussa kuvassa on samankaltainen asetelma kuin vuonna 1977. Anttilan talon hyllyissä ei ole näkynyt CD-levyjä tai tunikoita enää muutamaan vuoteen – kaukaa maailmalta tullut ajan suuri aalto pyyhkäisi hyllyt tyhjäksi ja asiakkaat nettiin. Oi aikoja, oi tapoja: viime kuukausina tiloissa on jaettu koronarokotteita.

Ja pian päättynee tämänkin talon tarina. Keravalaisia on koko ajan enemmän, ja paikalle suunnitellaan korkeita asuintaloja.

Vielä hetken mennyt on läsnä – erityisesti talon kivijalassa, jossa toimivassa Kenkä-Kingissä myydään suutarin palveluiden lisäksi vintagevaatteita.

Juttusarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ennen ja nyt. Ehdota paikkaa tai kuvaa sähköpostitse: vu.toimitus@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut