Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 40 puutteellista hengityksensuojainta poistettiin viime vuonna markkinoilta – Tämä selvisi kansanmaskien kemikaalinkärystä

Viranomaiset poistivat viime vuonna markkinoilta yli 40 hengityksensuojainta niissä olleiden puutteiden vuoksi, tiedottaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Osa suojaimista ei suodattanut riittävän tehokkaasti ja toisia myytiin virheellisesti hengityksensuojaimena, vaikka ne eivät täyttäneet suojaimille asetettuja vaatimuksia.

Vääränlaisia hengityksensuojaimia löysivät eri viranomaiset: työsuojeluviranomaiset, Tukes ja Tulli. Työsuojelu tarkasti viime vuonna lähes 200 hengityksensuojainta, joista suuren osan yhdessä Tullin kanssa.

– Tarve hengityksensuojainten valvonnalle nousi erityisesti siitä, että markkinoille tuotiin laajasti suojaimia, jotka eivät täyttäneet vaatimuksia. Työsuojeluviranomaiset ovat kahtena vuonna peräkkäin toteuttaneet hankkeita liittyen koronavirukselta suojautumiseen tarkoitettujen suojaimien valvontaan, sillä tilanne markkinoilla on ollut niin haastava. Markkinavalvonnalla puututaan edelleen tuotteisiin, jotka ovat vaatimusten osalta puutteellisia, kertoo Tukesin tiedotteessa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) neuvotteleva virkamies Pirje Lankinen.

Työsuojeluviranomaiset valvovat ammattikäyttöön tarkoitettuja hengityksensuojaimia, Tukes kuluttajille tarkoitettuja. Myös apteekeissa tai ruokakaupoissa kuluttajille myytävät suojaimet katsotaan ammattikäyttöön tarkoitetuiksi, jos niissä ei ole mainittu, että ne on tarkoitettu kuluttajille. Valtaosa työsuojeluviranomaisten valvomista hengityksensuojaimista oli kuitenkin KN95-merkittyjä suojaimia, joita ei ole missään vaiheessa saanut myydä kuluttajille.

Jos työsuojeluviranomainen löytää määräysten vastaisen suojaimen, mutta ei saa tuotetta kuntoon omilla toimillaan, asia menee eteenpäin STM:lle. STM:llä tapauksia oli viime vuonna 44, joista ministeriö kielsi 41 suojaimen luovuttamisen markkinoille ja käyttöön. 36 tapauksessa ministeriö vaati keräämään tuotteet pois niitä ostaneilta.

Tukes määräsi markkinoilta poistettavaksi viime vuonna kuusi hengityksensuojainta.

– Osa hengityksensuojaintapauksista liittyi EU:n CASP-projektiin (CASP= Coordinated Activities on the Safety of Products). Tukes testautti projektissa kolme kuluttajakäyttöön tarkoitettua hengityksensuojainta, joista tutkittiin suodattavan materiaalin läpäisyä ja kokonaisvuotoa. Hengityksensuojaimista löytyi seuraavia puutteita: kahden suojaimen suojaustaso ei ollut riittävän hyvä ja yhtä suojainta myytiin hengityksensuojaimena, vaikka se ei täyttänyt suojaimille asetettuja vaatimuksia. Tukes velvoitti maahantuojia poistamaan tuotteet markkinoilta, sanoo tiedotteessa Tukesin ylitarkastaja Asta Koivisto.

Myös kansanmaskien turvallisuus oli viime vuonna suurennuslasin alla, sillä Tukesiin tuli yhteydenottoja niiden epämiellyttävistä hajuista. Kansanmaskilla Tukes tarkoittaa sekä kangas- että kertakäyttömaskeja, joiden tarkoitus on vähentää pisaroiden leviämistä. Toisin kuin hengityksensuojaimet, ne eivät suojaa käyttäjäänsä koronatartunnalta.

Tukes tutki 21 maskista kemikaalipitoisuuksia.

– Niistä tutkittiin satoja erilaisia haihtuvia orgaanisia yhdisteitä sekä formaldehydin pitoisuutta. Tulosten perusteella arvioimme maskien kemikaaleista aiheutuvat terveysvaikutukset epätodennäköisiksi. Tulokset tukevat suosituksia siitä, että voimakkaasti haisevat maskit kannattaa tuulettaa ennen käyttöä ja kankaiset maskit kannattaa pestä ennen käyttöä, sanoo ylitarkastaja Petteri Talasniemi tiedotteessa.

Samaan lopputulokseen päätyi Tulli, joka testautti viime vuonna 13 erilaista kansanmaskia. Terveydelle haitallisia aineita ei löytynyt, mutta muutamassa tuotteessa oli puutteelliset pakkausmerkinnät.