Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon kysymykset | Pääluottamusmies Outi Erkko kuuntelee kuormittuneita hoitajia ja uskoo hammaspeikkoihin: ”Elä tänään, huomista ei ole kenellekään luvattu”

Hei Outi, mitä kuuluu?

Kiitos kysymästä. Työrintamalla on nyt hieman hektistä, mutta muuten kuuluu oikein hyvää.

Mikä elämässä on parasta juuri nyt?

Perhe, ystävät, suloinen lapsenlapsi ja se, että ollaan menossa kohti kesää.

Miten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lakko on vaikuttanut sinun elämääsi?

Keusoten laboratorio- ja kuvantamispalvelut on ulkoistettu HUS:iin, josta vaikutukset heijastuvat omaan työhöni tällä hetkellä ehkä eniten. Myös lisääntynyt paine avata lisää potilaspaikkoja Keusoteen aiheuttaa tässä Tehyn julistamassa ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa omat haasteensa lakon lisäksi

Millaisissa asioissa hoitajat ovat sinuun yleisimmin yhteydessä?

Useimmat yhteydenotot koskettavat palkkaa, arvostuksen puutetta ja työn kuormittavuutta. Kentällä on aivan liian vähän hoitajia tekemään vaadittavia työtehtäviä ja tulevaisuus hoitoalalla näyttää synkältä. Kun hoitajat eivät pysty tekemään työtänsä niin hyvin kuin he itse sen haluaisivat tehdä, eettinen kuormitus kasvaa ja voi liian suureksi kasvaessaan aiheuttaa sen, että moni ryhtyy harkitsemaan alan vaihtoa. Kuka meitä hoitaa tulevaisuudessa, jos hoitoalan veto- ja pitovoimaa ei saada parannettua? Hoitajat ovat vuosikausia joustaneet, venyneet ja paukkuneet, että kyllä nämä tämänhetkiset työtaistelutoimet ovat täysin oikeutettuja.

Millainen olisi maailma ilman pääluottamusmiehiä?

Kuka sitten valvoisi paikallisella tasolla näitä työehtosopimuksessa sovittuja asioita ja ehtoja sekä sitä, että työrauha säilyy?  Pääluottamusmiehen tehtävä on seurata ja valvoa, sitä, että TES:ssä sovittuja ehtoja noudatetaan ja työrauha säilyy. Ilman meitä työmaailma olisi luultavasti rauhattomampi.

Mitä teet mieluiten vapaa-ajalla?

Ulkoilen, kuuntelen musiikkia, luen kirjoja ja tapaan ystäviä.

Ketä ihailet?

Tällä hetkellä ihailen Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytköstä, joka on todella tarmokas ja sanavalmis nainen. Hän jaksaa yhdessä Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemen kanssa viedä hoitajien asioita voimallisesti eteenpäin vastatuulesta huolimatta

Jos saisit antaa neuvon 20-vuotiaalle itsellesi, mikä se olisi?

Se on neuvo, jota käytän tälläkin hetkellä: Elä tänään, huomista meille kenellekään ei ole luvattu. Opiskele ja tee asioita, jotka tuottavat iloa.

Uskotko hammaspeikkoihin?

Kukas muu se niitä reikiä hampaisiin tekee, ellei hammaspeikko eli kariesbakteeri? Suun terveys on erittäin tärkeä osa alue ihmisen koko terveydessä, mutta se vähän tuppaa yhä jäämään hieman lapsipuolen asemaan. Aina ei huomioida sitä, että monet tulehdukset saattavat johtua hoitamattomasta suusta.