Mitä tässä silloin | Eino Leino, tuttu vieras Rantatiellä

Eino Leino oli Rantatien taiteilijayhteisön suuri boheemi.

"Maantietä matkaa kirjaton, karjaton mies."

Tähän kuvaan hän on sentään pysähtynyt. Kuvassa lienee kevättalvi 1921 – ainakin valo näyttäisi olevan lämpimämmän puolella, vaikka seurueella on vielä tukevat palttoot päällään. Ja oikeassa laidassa kameraan katsoo tämä mies, itse Eino Leino.

Kirjailija ja lehtimies Leino, kenties Rantatien taiteilijayhteisön boheemein jäsen, vietti näihin aikoihin päiviään Syvärannassa, joka toimi 1923-1936 lehtimiesten lepokotina. Hän oli tuttu vieras monessakin talossa Rantatiellä, mutta ei kuulunut yhteisöön samalla tavalla kuin muut taiteilijat: tämä kirjaton, karjaton mies ei omistanut seudulta asuntoa, vaan asusteli milloin missäkin. Leino vietti öitä Syvärannan lisäksi esimerkiksi Onnelassa, Halosenniemessä ja nykyisellä Kirkkotiellä sijaitsevassa Iloniemen huvilassa.

Leino oli värikästä seuraa ja saattoi esimerkiksi maksaa ravintolalaskuja pöytäliinaan tai serviettiin kirjoittamallaan runolla. Kieltolain aikaan hän tapasi hakea pirtureseptiä varuskunnan eläinlääkäriltä. Pirtua määrättiinkin täten usein lääkkeeksi sialle nimeltä Eino Leino. Tilaisuuden tehdessä varkaan saattoi Leino tekeytyä itse lääkäriksi – professori Kandelaberiksi – ja määrätä kaikille potilaille pirtukuurin ja viikon sairasloman.

Jossain lähteissä epäillään Leinon vaihtaneen majapaikkaa tiuhaan sen vuoksi, että ihmiset hänen ympärillään alkoivat kyllästyä viinaan menevän miehen elämäntyyliin. Toisaalta Leino on itse maininnut esimerkiksi lähteneensä Syvärannasta levottoman ja juorujentäyteisen ilmapiirin vuoksi.

Mutta on liikekannalla ololle myös kolmas syy: verojen ja velkojen välttely. Vuoden ensimmäisenä päivänä, kun verottajaa varten tulisi ilmoittaa olinpaikkansa, Leino tapasi hypätä junaan ja olla siten vailla pysyvää olinpaikkaa.

Oli Leinolla silti myöhemmin pyrkimys asettua aloilleen. Nuppulinnasta löytyi kirjoitusmökille sopiva kukkulakin, mutta valitettavasti Leino ehti menehtyä ennen suunnitelmien toteutumista.

Juttusarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ennen ja nyt. Ehdota paikkaa tai kuvaa sähköpostitse: vu.toimitus@media.fi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut