Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kävimme täällä | Kirjastoautolla on jopa oma nukketeatteri – Auto myös yllättää tempauksilla ja tuo tarvittaessa lainaan vaikka kahvakuulan

On tiistai-ilta ja kello lähentelee puolikahdeksaa. Kirjastoauto Kirre kurvaa iltareitin viimeiselle pysäkille. Tai ehkä kurvaaminen on hieman väärä termi, sillä massiivinen, kirjoja täynnä oleva kääntyy risteyksessä suorastaan majesteettisen rauhallisesti ja tasaisesti. Viimeinen pysäkki on Bostoninkaari.

Alkuun pysäkillä on hiljaista, mutta pian sisään tupsahtaa Iiris Kuortti äitinsä Mari Kuortin kanssa. Iiris palauttaa Soturikissat-kirjan.

– Kirja oli hyvä. Pidän draamasta. Nyt en lainaa mitään, sillä kotona on vielä lukemista, Iiris kertoo.

Soturikissat on yksi tämän hetken suosikkeja lastenkirjallisuudessa. Myös Neropatin päiväkirja -sarja tarttuu autosta monen lapsen mukaan. Niin ikään suosittuja ovat eri videopelejä käsittelevät opukset ja tyttöjen keskuudessa hevoskirjat.

– Aikuiset taas hakevat jännitystä, kertoo kirjastovirkailija-kuljettaja Niina Kuusniemi.

Hyllyä vieressä tutkaileva Mari Kuortti nyökkäilee hymähtäen, sillä juuri sitä hänkin on hakemassa. Kirjastoautosta saa kaikkea sitä, mitä kivijalkakirjastoistakin.

Esiinnymme kesäisin päiväkodin lapsille.

Jos joku haluaa vaikkapa kahvakuulan, se tuodaan hänen lähipysäkilleen. Joskus auto saattaa olla juuri se paikka, josta saa mukaansa ne kaikkien jonotetuimmat kirjat.

– Joissakin pääkirjaston kirjoissa voi todella pitkä jono, mutta meiltä kun uutuuksia ei voi varata, niin hyvinkin suositun kirjan voi löytää kirjastoauton hyllystä, Kuusniemi kertoo.

Kirjastoautossa tapahtuu koko ajan. Henkilökunta suunnittelee tempauksia ja tapahtumia. Viimeisin oli supersankariviikko.

– Koristelimme auton teeman mukaan. Meillä oli erilaisia kisoja. Lapset saivat muun muassa etsiä autossa piileskeleviä supersankarihahmoja ja vastailla tietovisaan, kirjastovirkailija Taru Siira kertoo.

Kirrellä on myös oma nukketeatteri. Sen nimi on Kikatus ja näyttelijäkaartin muodostaa kirjastoauton vakihenkilökunta. Myös ohjelmisto ja lavasteet ovat näiden moniosaajien käsialaa.

– Esiinnymme kesäisin päiväkodin lapsille ja he ovat pitäneet esityksistä kovasti, Siira ja Kuusniemi kertovat.

Kirjastoauton kävijöiden määrä vaihtelee eri pysäkeillä. Tällä hetkellä vilkkain pysäkki on Rantaniityntie/Rantaniitynkuja Paijalassa, jossa autoon nousee joka kerta toistakymmentä alueen asukasta.

Kävijämääriä seurataan, ja kirjastoauton reittiaikataulua suunnitellaan ja muutetaan tarpeen mukaan.

Kirjastoauto aloitti kierrokset Tuusulassa vuonna 1970. Kuusi vuotta myöhemmin auto alkoi kiertää kuntaa kahdessa vuorossa. Alkuun kirjastoauto oli koritettu linja-auton tyyppiseksi.

Nykyinen Kirre otettiin käyttöön vuonna 2016, ja se on DAF kuorma-auton alustalle rakennettu.

Sarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ja käyntikohteita. Voit ehdottaa toimitukselle piipahtamisen arvoisia paikkoja sähköpostilla osoitteeseen: vu.toimitus@media.fi.

Koiramäen Pajutallissa Tuusulassa voi tutustua menneisiin aikoihin, possuihin ja peikkometsään

Kakkutalo Gilanissa saa suun makeaksi kakkubuffetista – tällainen on suomalaisten kakkumaku

Maailman murheet voi jättää ulos – Ravintola Kerhossa tavoitteena on timanttinen asiakaspalvelu

Galleria Alli on pullollaan käsitöitä – Keravalla sijaitseva puurakennus on vuokrattavissa läpi vuoden