Mitä tässä silloin | Lapilanmäellä muistettiin valkoisia

Keravan taistelun muistomerkin paljastustilaisuudessa oli paikalla tärkeää väkeä.

Kerava

Keravan Lapilanmäellä näytti 83 vuotta sitten varsin erilaiselta – vaan erilainen oli myös aika.

Mustavalkoinen kuva on otettu 23.4.1939, ja kuvassa tunnelma on harras. Meneillään on Tuusulan, Keravan ja Järvenpään suojeluskuntien paraati. Kameran takana on juuri paljastettu Keravan taistelun muistomerkki.

Vuoden 1918 tammikuun viimeisenä päivänä käydyssä Keravan taistelussa valkoisten joukot yrittivät vallata punaisten hallussa olleen Keravan rautatieaseman estääkseen junaliikenteen kulkua ja saadakseen lennätinyhteyden Mannerheimiin. Pari tuntia kestäneen taistelun päätteeksi valkoiset joukot kuitenkin perääntyivät. Taistelussa kuoli yhteensä 11 ihmistä.

Huhtikuussa 1939 vallinneesta tunnelmasta kertoo ehkä parhaiten kuvan vasemmassa alakulmassa muista hieman erillään seisova, vaaleaan turkislakkiin ja mantteliin pukeutunut mies. Hän on kenraaliluutnantti Hannes Ignatius.

Ignatius seisoo kuvassa syystäkin arvokkaasti esillä. Hän ei ollut nimittäin aivan kuka tahansa, vaan Mannerheimin läheinen ystävä ja yksi niistä ihmisistä, jotka pyysivät ja valitsivat Mannerheimin valkoisten joukkojen johtoon. Ignatius otti myöhemmin osaa myös Lapuan liikkeen toimintaan ja Mäntsälän kapinaan, ja johti Suomen vapaussota vuonna 1918 -kirjasarjan kirjoittamista.

Ignatius onkin juuri näistä syistä hyvä esimerkki ajan hengestä: valkoisten voittoon päättyneen sisällissodan jälkeen puhuttiin voittajien kirjoittaman historian termien mukaisesti vapaussodasta.

Kuvassa aika on pysähtynyt, mutta kameran napattua kuvan on historia jatkanut kulkuaan. Toinen maailmansota syttyi syyskuussa 1939 – samana keväänä puhjenneiden lehtien vielä roikkuessa puissa – ja talvisodan sytyttyä marraskuun lopussa monet tämänkin kuvan ihmisistä lähtivät rintamalle. Ignatius toimi talvisodan aikaan Mannerheimin henkilökohtaisena edustajana Torniossa, ja kuoli keväällä 1941 Helsingissä.

Sotien jälkeen narratiivi alkoi hitaasti muuttumaan. Vuonna 2022 otetun kuvan toisella puolella on edelleen 1939 paljastettu muistomerkki, joskin nykyään sillä muistetaan muissakin sodissa kaatuneita.

Juttusarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ennen ja nyt. Ehdota paikkaa tai kuvaa sähköpostitse: vu.toimitus@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut