Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rusutjärven suurpalon muistolaatta paljastetaan tiistaina

Joulukuussa yllättäen menehtyneeltä Heikki Simolalta jäi kesken Rusutjärven suurtulipalon muistolaatta kotiseututyö.

Kotiseutu Hessuna tunnetun Simolan työn vie päätökseen talkooporukka, jossa on mukana Sari Rinne, Markku Vuoristo, Matti Oksanen, Anja Lehtinen ja Pasi Lehtinen.

– Meidän melkein kaikkien vanhempien tai isovanhempien kotitilat paloivat tässä suurpalossa, kertoo Sari Rinne.

Paljon on tehty järjestelyjä, jotta tiistaina 3. toukokuuta Eskolan mäellä, Koivumäentiellä voidaan paljastaa suurpalon muistomerkki kello 18.

Sanomalehti Keski-Uusimaa uutisoi tapahtuneesta 77 vuotta sitten tiistaina 8. toukokuuta 1945:

"Tuli havaittiin klo 17, jolloin Rusutjärven Elannon myymälästä toimitettiin hälytys palokunnille. Kun myymälänhoitaja tämän oli toimittanut kello oli 17.15 ja koko kyläryhmä ilmiliekeissä. Palossa tuhoutui vähän yli 30 rakennusta ja 32 henkeä lapsen mukaanluettuina jäi asunnottomiksi."

Rusutjärvi-Siippoo Kotiseutupolku -julkaisussa silminnäkijät kertovat miten "Oli ruoanlaittoaika ja hellauunissa paloi iloinen valkea. Piippuun syttyi nokivalkea ja piipusta lennähtänyt palava lastu sytytti kuivan pärekaton"

Pari tuntia myöhemmin: "Maa oli niin kuuma ja karrelle palanut, että paloletkut olivat tuhoutua."

Muistolaatan paljastustilaisuudessa on mukana, olosuhteiden niin salliessa, tulipalon silminnäkijä Onni Mattila joka muistelee tapahtunutta.

Pormestari Kalle Ikkelä tervehdyksen lisäksi Tuusulan Mieslaulajat esiintyvät Taina Piiran johdolla ja palokunnan kalustoa 1940-luvulta on esillä.

Juhlaväelle jaetaan muistoksi Keski-Uusimaan 8.5.1945 näköisuutinen. Yleisö voi tutustua omatoimisesti palopaikkaan, jossa palaneet talot on merkitty Koivumäentien varteen.

Keski-Uusimaan uutisointi jatkaa: "Karja saatiin tosin pelastetuksi paria vasikkaa, muutamaa lammasta ja eräitä kanoja lukuun ottamatta. Sen lisäksi pelastettiin Sorsan talosta vain piano ja yksi tuoli. Yli-Eskolasta salin kalusto ja liinavaatteita ja Ollilta maatalouskoneita."

Rusutjärven suurpalon muistomerkin paljastustilaisuus tiistaina 3.5. kello 18, Koivumäentie 244. Rusutjärventien ja Koivumäentien risteyksessä, Eskolan mäen päällä. Tilaisuus pidetään sateessa tai paisteessa. Tapahtuman ohjelma on Kotiseutupolku FB-sivulla.