Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pia Lohikoski: Miksei Postin palvelutarjonta kelpaa julkishallinnolle?

Vasemmistoliiton keravalainen kansanedustaja Pia Lohikoski teki torstaina 28.4. kirjallisen kysymyksen julkishallinnon käyttämistä postipalveluista.

Lohikoski on Postin hallintoneuvoston jäsen. Hän toteaa valtio-omisteisen Posti Gropup Oyj:n vuosia kamppailleen haasteiden kanssa samalla, kun valtion virastot eivät hyödynnä täysimääräisesti Postin kirjepalveluita.

– Vähenevä kirjepostin volyymi ja samalla jakeluvelvoitteen täyttäminen on vaikea yhtälö. Minusta julkishallinnon postipalvelut tulisi ostaa lähtökohtaisesti Postilta, jolla on myös osittainen julkisen palvelun rooli, Lohikoski sanoo tiedotteessaan.

Posti Group Oyj toimii markkinaehtoisesti, mutta sillä on samaan aikaan vahva strateginen intressi. Valtion on taattava, että kirjepostijakelu on taattu koko Suomen alueella siitä huolimatta, että joillakin alueilla jakelutoiminta on jopa tappiollista. Kyseessä on myös huoltovarmuuskysymys.

Yksityisillä yrityksillä ei ole tätä julkiseen strategiseen intressiin liittyvää painetta toiminnassaan. Palvelujen tarjoajaksi onkin esimerkiksi Verohallinnon kohdalla valikoitunut yksityinen jakeluyritys.

– Hankintalain vaatimuksia postipalvelujen kilpailuttamiseksi tulisi tarkastella uudestaan. Lakiin voitaisiin tehdä esimerkiksi soveltamispoikkeus tai -rajaus, joka mahdollistaisi sen, että julkishallinto voisi ostaa postipalveluja valtio-omisteiselta Posti Group Oyj:ltä.

Torstaina eduskunnassa käsittelyssä oleva hallituksen esitys postilain muuttamiseksi yrittää taklata muun muassa jakelun kannattamattomuuteen liittyviä ongelmia. Kirjepostin vähennyttyä radikaalisti postitoiminnan uudistaminen on osoittautunut välttämättömäksi. Lakiluonnoksessa esimerkiksi keräily- ja jakeluvelvoite vähennetään viidestä päivästä kolmeen.

– Postin valitettavia sopeuttamistoimia on jouduttu tekemään laajalla skaalalla. Jotta Posti voi toteuttaa julkista tehtäväänsä mahdollisimman vakaasti myös pitkällä aikavälillä, tulee sen toimintaedellytykset varmistaa kaikin keinoin. Postin palveluiden käyttäminen julkishallinnon kirjepostipalveluiden tarjoajana voisi tarjota ainakin hieman parannusta haastavaan tilanteeseen, Lohikoski sanoo.