Tuusulan ensimmäisellä kesätaiteilijalla on edessään kiinnostava projekti – "kirjoittamisen hyödyt mielenterveyden edistämisessä ovat kiistattomia"

Kahden kuukauden mittaisen kesäpestin ideana on palkata nuori taiteilija tai taideopiskelija tekemään omaa taiteellista työtään ja toteuttamaan hakuvaiheessa esittämänsä taideprojektinsa.

Oululainen runoilija Katariina Sarja, 28, on valittu Tuusulan ensimmäiseksi kesätaiteilijaksi. Paikkaa haki kymmenen eri taidealan edustajaa. Sarja toteuttaa osallistavia sanataidepajoja, joista syntyy kuunneltavia runoreittejä.

Kahden kuukauden mittaisen kesäpestin aikana nuori taiteilija tai taideopiskelija pääsee tekemään omaa taiteellista työtään ja toteuttamaan hakuvaiheessa esittämänsä taideprojektinsa.

Katariina Sarjan ehdottama Tuusulan runokesä 2022 sopii meneillään olevaan Minä elän! -merkkivuoteen, jota Tuusula ja Nurmijärvi viettävät parhaillaan yhdessä Aleksis Kiven kunniaksi. Vuodenvaihteessa Aleksis Kiven kuolemasta tulee kuluneeksi 150 vuotta ja merkkivuotta vietetään mielenterveyden edistämisen teemalla.

– Runous on intohimoni, jonka parissa haluan työskennellä paitsi kirjoittajana, myös tuottajana. Siksi kesätaiteilijan pesti Tuusulassa on minulle aivan unelmien duuni!

– Sanataide on taiteenlaji, jonka luomiseen jokaisella on mahdollisuus. Tulevan kesän aikana tahon tuoda runouden osaksi kuntaa, ja mahdollistaa jokaiselle kuntalaiselle sen luomisen ja kuluttamisen matalalla kynnyksellä, Katariina Sarja kertoo.

– Kirjoittamisen hyödyt mielenterveyden edistämisessä ovat kiistattomia. Kirjoittaminen on ajattelua, ja kirjoittamalla ihminen kykenee paitsi ilmaisemaan tunteitaan ja ajatuksiaan, myös prosessoimaan niitä eteenpäin. Asiat selkenevät kummasti omassa mielessä, kun niitä on jäsennellyt paperille – oli lopputulos sitten runo, päiväkirjan sivu tai pelkkää ajatuksen virtaa.

Tuusulalaiset pääsevät myös osallistumaan kesätaiteilijan työskentelyyn. Kesäkuun aikana Sarja järjestää sanataidetyöpajoja, joissa kirjoitetaan runoja eri paikoissa ja luetaan niitä Citynomadi-sivustolle.

Projekti huipentuu Runon ja Suven päivänä 6.7., jolloin osallistujien runot julkaistaan runoreiteillä. Kuka tahansa voi kulkea reitit ja kuunnella samalla eri paikoissa kirjoitettuja runoja.

– Projekti on ennen kaikkea alusta tuusulalaisten omalle runoudelle. Tuttujen maisemien aistiminen sanataiteen silmin on äärimmäisen kiinnostavaa – kuten myös lopputuloksena syntyvä runoreitti, jonka varrella voi löytää muiden kirjoittamista runoista aivan uusia näkökulmia kotikuntaan.

– Haluan kannustaa jokaista kirjoittamisesta kiinnostunutta ikään katsomatta osallistumaan sanataidepajoihin. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita, mutta myös kokeneemmat kirjoittajat ovat tervetulleita. Sanataide on mahdollisuus seikkailuun!, Sarja kannustaa.

Kesätaiteilija työskentelee kesä-heinäkuun Tuusulan kunnalla kulttuurituottajien tiimissä. Hän osallistuu myös Tuusula-viikon 18.–24.7. tapahtumiin ja Tuusulan taiteiden yöhön 12.8.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut