Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keravan kaupungin järjestämässä asukasillassa neuvotaan kuinka päästä eroon espanjansiruetanoista ja muista vieraslajeista

Keravan kaupunki tiedottaa järjestävänsä keskiviikkona 11. toukokuuta asukasillan, jossa asukkaille annetaan neuvoja ja vinkkejä espanjansiruetanoiden ja muiden vieraslajien torjuntaan sekä talkoiden järjestämiseen. Illan aikana on myös mahdollista keskustella, kysyä ja tutustua muihin vieraslajien torjunnasta kiinnostuneisiin.

Asukasillassa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen Anniina Vuorsalo kertoo ympäristökeskuksen roolista torjuntatoimissa, ja Markus Seppälä VieKas LIFE -hankkeesta esittelee Suomen luonnonsuojeluliiton hankkeen, kertoo vieraslajien torjuntatavoista ja antaa talkoovinkkejä.

Illan lopuksi on mahdollisuus vielä kysyä kysymyksiä ja keskustella sekä illan vieraiden että kaupungin asiantuntijoiden kanssa ja tutustua muihin vieraslajien torjunnasta kiinnostuneisiin.

Asukasilta järjestetään ulkona Keravan kartanon terassilla keskiviikkona 11.5. klo 16.30–18. Sadesään sattuessa tilaisuus siirtyy Keravan kartanon sisätiloihin. Asukasilta on samalla Keravan puistokummien tapaaminen.

Kaupunki kysyi maaliskuussa asukkaiden kiinnostusta osallistua vieraslajien torjuntaan asukaskyselyn avulla, johon saatiin 265 vastausta. Vieraslajit olivat jo melkein kaikille vastaajille tuttuja, sillä vastaajista 88 prosenttia tunnisti yhden tai useamman vieraslajin.

Vieraslajien torjuntaa erittäin tärkeänä piti 59 prosenttia vastaajista ja melko tärkeänä 27 prosenttia.

Kolmeksi tärkeimmäksi torjuttavaksi vieraslajiksi vastaajat valitsivat espanjansiruetanan (85%), jättipalsamin (45%) ja komealupiinin (26%).

Vieraslajitalkoisiin vastaajista oli halukkaita osallistumaan 71 prosenttia, ja espanjansiruetanan keräystalkoisiin 68 prosenttia. Talkoisiin vastaajat olivat kiinnostuneita osallistumaan joko kerran viikossa, kerran kahdessa viikossa tai kerran kuukaudessa. Tiettynä päivänä ja tiettyyn kellonaikaan järjestettyihin talkoisiin halusi osallistua 46 prosenttia vastaajista, ja joko yksin tai yhdessä oman porukan kanssa itse järjestettyihin talkoisiin 31 prosenttia vastaajista.

Järjestettyjen talkoiden parhaina ajankohtina vastaajat pitivät arkisin klo 16–20 välistä aikaa tai viikonloppuna joko aamu- tai iltapäivää. Kyselyyn vastanneista puistokummeista 74 prosenttia toivoi puistokummitoiminnan laajentamista myös vieraslajien torjuntaan.

Kaupungilta vastaajat toivoivat apua, neuvoja ja ohjeita vieraslajien tunnistamiseen, torjuntaan ja hävittämiseen. Lisäksi kaupungilta toivottiin välineitä, kuten etanaroskiksia eri puolelle Keravaa.