Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lottamuseossa voi tehdä matkan oman suvun historiaan

Kävimme täällä: Uudet näyttelyt kertovat lottatoiminnasta ja tarinoita lotista valokuvien, ennen julkaisemattoman arkistoaineiston ja lottien henkilökohtaisten esineiden kautta. Lotan päivänä museoon on vapaa pääsy.

Jos olet käynyt Lottamuseossa ja ajattelet, että se on nyt nähty, olet väärässä.

Lottamuseo elää ja muuttuu, aivan kuten lottatoimintakin on tehnyt satavuotisen historiansa aikana.

– Näyttelyt on uusittu viime vuonna, kertoo museonjohtaja Saija Ylitalo.

Perusnäyttely on nimeltään Lotta Svärd – 100 vuotta yhteiskuntavastuuta. Se kertoo satavuotisesta lottatoiminnasta ja tuo esiin mielenkiintoisia tarinoita ja erilaisia elämänkohtaloita kuvien, ennen julkaisemattomien arkistoaineistojen ja lottien henkilökohtaisten esineiden kautta. Seinälle ripustetulla polkupyörälläkin on tarina.

– Lotta Lyyli Reinikainen oli mennyt naimisiin vuoden 1944 alkupuolella, mutta jäi valitettavasti leskeksi lyhyen avioliiton jälkeen. Pyörä oli kuulunut hänen miehelleen, ja Lyyli sai sen perintönä. Hän laitatti tangon alemmas, niin että siitä tuli niin sanottu naisten pyörä. Hän polki pyörällä keskimäärin 100 kilometriä päivässä, kaikki työmatkat ja kesälomamatkat Lappiin saakka. Laskimme, että tällä pyörällä on poljettu 300 000 – 400 000 kilometriä, kertoo museolehtori Elina Tarvainen.

Tarvainen kertoo, että moni tekee Lottamuseossa matkan myös oman suvun historiaan.

– Suvussa on ollut lotta ja täällä näkee, mitä oma mummo tai äiti tai muu sukulainen on tehnyt tässä järjestössä.

Erikoisnäyttely Oikea lotta? – lottakuvia 100 vuotta käsittelee sitä, miten eri tavoin lottia ja lottien työtä on esitetty eri aikoina.

Mukana on aika ennen sotaa, sodan aika, sodan jälkeinen aika ja niin sanottu uusi aika, lottarenesanssi.

- Lottarenesanssi alkoi 90-luvulla. Silloin lottien arvostus alkoi nousta, Ylitalo kertoo.

Finlandia-talossa vuonna 1991 pidetyssä juhlassa valtiovalta esitti kiitoksen lottien tekemästä työstä ensimmäisen kerran vuoden 1944 jälkeen.

Lottamuseon uudessa ulkonäyttelyssä Lottatupa – koti sodan keskellä kurkistetaan jatkosodan aikaisiin lottakanttiineihin.

Näyttely esittelee muonitus- ja kanttiinilottien työtä rintamalinjojen läheisyydessä lottien omien muistelmien kautta.

Torstaina 12.5. vietetään Lotan päivää. Silloin Lottamuseon näyttelyihin on vapaa pääsy. Vuoden lotta julkistetaan ja hänen tarinansa on nähtävissä videon välityksellä. Nurmijärven Reserviläiskuoro esiintyy Lottamuseon puutarhassa klo 15.

– Kanttiinissa on herkullista Lottain juhlakakkua tarjoushintaan, Elina Tarvainen kertoo.

Lasten lauantaina 21.5. museoon on vapaa pääsy kello 10–14. Luvassa on muun muassa hyönteishotellin rakentamista ja kesäkukkien istutusta, perinneleikkejä ja Eppel&Peppel musiikkiryhmän Tarinoiden arkku -esitys.

Sarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ja käyntikohteita. Voit ehdottaa toimitukselle piipahtamisen arvoisia paikkoja sähköpostilla osoitteeseen: vu.toimitus@media.fi.