Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahdella vuodella koronan takia viivästynyt valokuvanäyttely avataan vihdoin It-museossa Hyrylässä – kymmenittäin kuvia varusmiesten arjesta 1970-luvulla

Sunnuntaina Ilmatorjuntamuseolla Hyrylässä avataan valokuvanäyttely, jonka piti aueta jo kaksi vuotta sitten, mutta silloin korona tuli väliin.

– Kaikki oli valmiina. Näyttelyn ajankohta päätetty ja kuvat museolla ripustusta vaille valmiina, helsinkiläinen Pertti Pitkänen – mies kameran ja valokuvien takana – kertoo. Toistamiseen yritettiin viime vuonna, mutta silloinkin näyttely jouduttiin koronan takia siirtämään.

Nyt virus on ajettu niin ahtaalle, ettei näyttelyä tarvinnut enää siirtää.

– Tätä on odotettu. Näyttely on hieno tapa päästä ulos koronaputkesta normaaliaikaan, museon johtaja Esa Kelloniemi sanoo.

Näyttelyn kuvat Pitkänen on ottanut niiden kahden vuoden aikana vuosina 1976 ja 1977, jolloin hän suoritti varusmiespalveluksensa Helsingin Ilmatorjuntarykmentissä: ensin aliupseerikoulussa Hyrylässä, sitten reserviupseerikoulussa Haminassa.

Sekä Hyrylässä että Haminassa Pitkänen valittiin kurssijulkaisun toimittajaksi, mikä antoi hänelle oivan mahdollisuuden kuvata varusmiesten arkea kuukausien ajan.

– Kuvat ehtivä olla lähes puoli vuosisataa yli 62 000 valokuvan joukossa, kunnes niille nyt tuli näyttelykäyttöä.

Pitkänen skannasi aiheesta noin 150 valokuvaa, joista näyttelyyn valittiin puolet. Vain yksi niistä on ollut esillä aikaisemmin: Jyväskylässä vuonna 1977 itsenäinen Suomi 60 vuotta –näyttelyssä. Kuva on sama, josta myös Kelloniemi vaikuttui.

– Kuvassa on kirkkomainen tunnelma. Varusmiehiä taustanaan korkeuksiin kohoavaa metsää.

Kuvalla oli paikkansa vuonna 1977, mutta niin sillä on nytkin – kuten koko näyttelyllä.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut kiinnostuksen maanpuolustustoimintaan korkealle, samoin Nato-kannatuksen, Kelloniemi toteaa ja viittaa Taloustutkimuksen tässä kuussa Ylelle tekemään kyselyyn, jonka mukaan 76 prosenttia vastanneista kertoi kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä

Viime viikolla ilmatorjuntamuseolla oli täysi tohina päällä, kun näyttelyn kuvia museon Tuusulahalliin ripustettiin. Lauantaina näyttelyyn tutustuivat kutsuvieraat, sunnuntaina se aukeaa yleisölle.

Sotilaselämää -näyttely Ilmatorjuntamuseossa Hyrylässä 15.5.-28.8. ti-su klo 11-17, os. Klaavolantie 2. Sisään museokortilla tai museon pääsymaksulla. Lisätietoja: https://ilmatorjuntamuseo.fi/.

Tuusulan veteraanipuiston majoituskorsu jäänee rakentamatta – korsusta piti tulla puiston vetonaula

Sunnuntain Herrasmieskisat pidettiin muistokilpailuina

Tuusulassa julkistettiin kirja, joka paneutuu kylmän sodan suurvaltojen kuumiin sotilaallisiin väleihin – "Täyttä asiaa"