Mitä tässä silloin | Pelto ja lehmät vaihtuivat Krapilla viheriöön ja golfareihin

Krapi oli 1960-luvulla vielä täysiverinen maatila. Viimeiset lehmät lähtivät tilalta vasta 1984.

Krapin etelärinteessä näyttää tapahtuneen ennen kaikkea yksi silmiinpistävä muutos viimeisen 62 vuoden aikana: lehmät ovat kadonneet. Kun kuvia on katsellut hetken pidempään, alkaa valjeta, että näennäisten samankaltaisuuksien taakse on piiloutunut useampia muutoksia.

Mustavalkoinen kuva on otettu 17.5.1960. Silloin Krapi oli vielä puhtaasti maatila, ja rinteessä laidunsi lehmiä. Krapilla oli tuohon aikaan myös paikkakunnan suurimmat sokerijuurikasviljelmät. Isäntä Matti Holma kehitteli kuumeisesti jopa omaa juurikkaannostokonetta.

Askel pelkästä maataloudesta nykyhetkeä kohden oli kuitenkin jo otettu 1950-luvulla, jolloin maatilalle alettiin ottaa kesävieraita täyshoitoon. Ruokaa Krapilla alettiin tarjoilla kesällä 1968, kun tilan emäntä Salme Holma alkoi tarjoilla kesäsunnuntaisin päärakennuksessa tilan antimista tehtyjä lounaita.

Lehmiä Krapin rinteessä saattoi tavata kuitenkin vielä 1980-luvulla.

Muutamia vuosia myöhemmin touhua varten oli jo perustettu yritys, ja perhe sai muuttaa päärakennuksesta ravintolatoiminnan kasvaessa. Toukokuun 1960 kuvassa vasemmanpuolimmaisena näkyvä sikala sai väistyä paikalle rakennettavan uuden kotitalon tieltä.

Lehmiä rinteessä saattoi tavata kuitenkin vielä 1980-luvulla. Päätöstä luopua maataloudesta oli haudottu isäntäväen keskuudessa, ja syksyllä 1982 pidettiin ensimmäinen karjahuutokauppa.

Kaksi vuotta myöhemmin lehmät olivat poissa. Kuvissa näkyvä muutos rinteen käyttötarkoituksessa tapahtuikin kuin veitsellä leikaten: samana vuonna valmistui ensimmäinen yhdeksänväyläinen golfkenttä. Kenttä oli ollut intohimoprojekti Matti Holmalle, joka kuoli auto-onnettomuudessa samana syksynä.

Salmen ja Matin yhdessä ideoima, seuraava uudistus valmistui menetyksestä huolimatta huhtikuussa 1987, kun mustavalkoisessa kuvassa keskellä näkyvän navetan paikalle rakennettu hotelli avattiin. 45 lehmän tilalle mahtui 56 majoittujaa.

Loppujen lopuksi näiden kahden samannäköisen kuvan ottohetkien välillä paikallaan ovat siis pysyneet vain muutamat puut. Rinteessä toki käyskennellään edelleen, mutta kenties määrätietoisemmin kuin ennen. Tarkoitus lienee kuitenkin sama golfareiden askeltamisen ja lehmien flaneeraamisen taustalla: ulkoilma, terveys ja hyvinvointi.

Juttusarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ennen ja nyt. Ehdota paikkaa tai kuvaa sähköpostitse: vu.toimitus@media.fi

Lapilanmäellä muistettiin valkoisia

Eino Leino, tuttu vieras Rantatiellä

Aurinkomäki maailman kainalossa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut