Mitä lukisit seuraavaksi eli tässä on Kirkes-kirjastojen lukuvinkkejä

Tässä kirjavinkkejä Kirkes-kirjastojen kokoelmista. Varaa osoitteessa kirkes.finna.fi ja nouda omasta kirjastostasi.

Aikuisten kaunokirjallisuus

Suvi Ermilä: Vastaanottokeskus. Sarjakuva (Suuri Kurpitsa 2021). Sarjakuvan tapahtumat pohjautuvat Suvi Ermilän omiin kokemuksiin työntekijänä pakolaisten vastaanottokeskuksissa vuosina 2010–2018. Novellimaisissa tarinoissa kuvataan vastaanottokeskuksen arkea, pakolaisten ahdistusta ja jatkuvaa odottelua. Aihe koskettaa ajankohtaisuudellaan. Vastaanottokeskus voitti tänä vuonna Sarjakuva-Finlandian.

Eve Hietamies: Numeroruuhka (Otava 2022). Yösyötöstä alkaneessa, Antin ja Paavon muodostaman yksinhuoltajaperheen tarinassa, on edetty jo neljänteen osaan ja neljännelle luokalle. Kotoista arkea rasittavat koulun sisältörikkaat Wilma-viestit, joihin pitäisi ehtiä reagoida. Lisäksi Antin työpaikkakin on uhattuna.

Eero Hämeenniemi: Kulkija Venetsiassa (Basam Books 2022). Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen aikatasoon. Nykyajassa elävä keravalainen kirjailija vaeltaa Venetsiassa keskustellen 1600-luvun alussa eläneiden venetsialaisten kanssa näiden elämästä. Keskeisiä henkilöhahmoja ovat orpokodissa varttuvat, vauvoina hyljätyt tytöt, joista tehdään ihmeellisiä ”näkymättömiä” laulajia.

Iida Rauma: Hävitys: tapauskertomus (Siltala 2022). Iida Rauman teos käsittelee koulukiusaamista sekä muuta lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa väkivaltaa ja vähättelyä. Rauma käyttää aineistona itse koettua ja oikeasti tapahtunutta. Hän hyödyntää muun muassa omia kouluaikaisia päiväkirjamerkintöjään.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Helena Immonen: Näkymätön Milanna(Kumma-kustannus 2021). Milannalla on isä, äiti ja pikkuveli. mutta Milana itse sen sijaan on kaikkea muuta kuin tavallinen. Hän on näkymätön. Milanna pitää kuparipanssaria yllään, jotta muut tietäisivät, missä hän liikkuu. Hänellä ei ole oikein ystäviä ja koulussakin hän yrittää pysyä pois muiden tieltä. Eräänä päivänä hän on pallottelemassa koriskentällä ja Timi, näkyvä poika näkymättömien kaupungista tulee juttelemaan hänelle.

Pikku Myyn ötökkäkirja (WSOY 2022) Sanja Hakalan teksti ja Anni Pöyhtärin kuvitus rinnan Tove Janssonin piirrosten ja sitaattien kanssa tekevät kirjan lukemisesta ja tutkimisesta hauskan ja jännittävän matkan luonnon pikkuisten olentojen ihmeelliseen maailmaan.

Tietokirjallisuus

Maria Katajavuori: Valas lasimaljassa (Atena 2022). Biologi esittelee kepeänvakavasti ihmisen lajinsa edustajana, jolla on oma paikkansa osana muuta luontoa, ei sen ylä- tai ulkopuolella. Homo sapiensin lajityypillinen käytös kuvastaa sen vaistonvaraista tarvetta edistää heimonsa säilymistä ja lisääntymistä, joka käytännössä perustuu yksilön valintoihin. Ylivertainen äly on johtanut ihmisen jatkuvan talouskasvun itseään ruokkivaan ansaan. Tekijän tyylin ansiosta teos on mukavaa luettavaa, mutta aihe on totinen ja koskettaa jokaista.

Riitta Konttinen: Tarinankertoja – Anni Swanin elämä (Siltala 2022). Satukuningattaren elämää tarkastellaan syvemmälle tässä teoksessa. Anni Swan kirjoitti ylioppilaaksi 1800-luvulla, mikä oli poikkeuksellista tuona aikana. Yliopistovuosinaan hän tapasi tulevan miehensä Otto Mannisen, mutta avioitumisestaan huolimatta Anni pystyi jatkamaan kirjallista uraansa ja eli pitkän elämän..

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia (Like 2022). Perinnöllisyystieteeseen erikoistunut biologi Tiina Raevaara kuvaa kirjassaan hyvin omakohtaisesti ihmisen suhdetta erityisesti koiriin. Ihminen on muuntunut eli domestikoitunut vuorovaikutuksessa muiden lajien kanssa. Ilmiö on Raevaaran mukaan kaksisuuntainen: koiran sopeutuminen elämään ihmisen kanssa on muuttanut myös ihmistä.

Pekka Sauri: Onnen harha (Minerva 2022). Poliitikko, radiopersoona, pilapiirtäjä, psykologi esittelee koetellun reseptinsä onnen saavuttamiseen. Tekijä pohdiskelee onnen luonnetta ja onnellisuuden kokemusta.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut