Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä tässä silloin | Krapin ranta, Tuusulan Riviera – vai Terijoki?

Krapin uimaranta oli suosittu virkistyspaikka 1930-luvulta eteenpäin.

Mitä tulee mieleen Rivierasta? Onnellisia ihmisiä Ranskan ja Italian rannikoilla, vaaleita pellavavaatteita ja laseissa kiliseviä jäitä?

Vai kenties legendaarinen amerikkalainen maantielaiva Buick Riviera, tai helsinkiläinen viininlipityselokuvateatteri Riviera?

Tuskin nyt ainakaan samea Tuusulanjärvi.

Toisin oli ennen! Krapin lesken Maiju Holman nainut agronomi Onni Lustig oli nähnyt matkoillaan Baltiassa Jurmalan ja Pärnun kaltaisten kaupunkien merikylpylöitä, ja hoksasi Krapin savusaunan rannasta löytyvän oiva paikka samankaltaiseen toimintaan.

Lustig kuljeskeli haulikko kainalossa ja kiroili.

Rakennus- ja suunnittelutyöt kestivät useita vuosia, ja kun uimaranta alkoi valmistua keväällä 1933, olivat Keski-Uusimaan aikalaistoimittajat haistaneet aiheessa skuupin. Lauantaina 3.6.1933 lehdessämme kirjoitettiinkin toimittajien kiinnittäneen jo pitkän aikaa huomiota "siihen ihmeelliseen ja salaperäiseen touhuun ja hyörinään, jota Krapin tilan isäntä, agronoomi O. Lustig miehinensä harrasteli mainitun tilan alueella Tuusulanjärven rannalla." Lopulta toimittajat olivat saaneet "tiukattua" isännältä luvan päästä työmaalle "herkkävainuisine nenineen".

Viikkoa myöhemmin uimaranta avattiin virallisesti yleisölle. Keski-Uusimaan toimittajat yrittivät tosin ehdottaa paikkaa kansallismielisesti Tuusulan Terijoeksi, mutta nimiehdotus ei näytä tarttuneen.

Päivä uimarannalla maksoi kaksi markkaa, ja paperinen pääsylippu tuli palauttaa Lustigille poistumisen yhteydessä.

Lustig vaikuttaa olleen muutenkin erikoinen kaveri: lapsuutensa kesät uimarannan viereisessä Pihlajaniemen huvilassa viettänyt Eero Paloheimo kirjoittaa, että Lustig "kuljeskeli ympäriinsä saapashousut jalassa, lippalakki silmillä, haulikko kainalossa ja kiroili", ja että "kukaan ei kiroillut yhtä raivoisasti", eikä "ketään pelätty niin kuin Lustigia."

Suurta yleisöä Lustig ei kuitenkaan pelottanut pois uimarannalta. Krapin Rivieralla järjestettiin kesäisin paljon uima- ja urheilukilpailuja, tansseja ja muita yleisötapahtumia. Esimerkiksi elokuussa 1939 Keski-Uusimaa raportoi lottien rantajuhlaan saapuneen lähes tuhat henkeä.

Tuhat vierasta on iso sakki. Paremmaksi kuitenkin pistää Mikko Holma, joka muistelee Georg Otsin esiintyneen uimarannalla 1950-luvun lopussa. Holman mukaan lippuja myytiin 30 000 kappaletta.

Vertailun vuoksi edellisen kerran kesällä 2019 järjestettyyn Ruisrockiin myytiin 35 000 lippua per päivä.

Juttusarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ennen ja nyt. Ehdota paikkaa tai kuvaa sähköpostitse: vu.toimitus@media.fi