Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon kysymykset | ”Teatteri on opettanut puhumaan rauhallisesti ja selkeästi” – Martti Väyrynen päätyi Joka-Teatteriin yhtäkkiä ja yllättäen

Mitä kuuluu?

Kiitos hyvää kuuluu. Tämä vuodenaika on minusta parasta, kun luonto herää ja saa kuunnella linnun laulua. Niitin tänään juuri ensimmäisen kerran ruohonkin. Olimme vaimon kanssa mökillä viikonvaihteessa, eikä siellä kuulunut mitään muuta kuin lintujen laulua.

Miten olet päätynyt kesäteatteriin?

Olin vuonna 1988 Jokelan Monitoimitalossa kuuntelemassa, kun arkkitehti esitteli piirustuksia. Siellä kaksi rouvaa tuli luokseni, ja he kysyivät, lähtisinkö avustajaksi kesäteatteriin. Ja minä onneton lähdin. Sillä tiellä olen yhä. Ensimmäisessä roolissani minun piti kovistella isäntää, että muistaako tämä, että huomenna on palkkapäivä. Sanoja ei kyllä paljon ollut. Näytelmän nimi oli Anu ja Mikko

Mikä on ollut ikimuistoisin kesä kesäteatterissa ja miksi?

Parasta on aina se, kun katsomo täynnä ja yleisö lähtee näytelmään mukaan täysin rinnoin. Se sykähdyttää. Parasta palautetta on se, kun yleisö reagoi, esimerkiksi taputtamalla tai naurulla. Vuonna 2016 Joka-Teatterissa esitettiin Hilman päivät -näytelmää. Eräänä päivänä kansaa tuli niin paljon, että joku jo kysyi, pannaanko luukut kiinni. Minä sanoin, että nyt kokeillaan, paljonko tänne mahtuu. Sinä päivänä näytelmää seurasi 300 silmäparia.

Miltä tuleva kesä näyttää?

Kuuntelen radiosta musiikkia tai Kansanradiota.

Se näyttää positiiviselta. Niskavuoren leipä -näytelmässä mukana olevalla porukalla on hyvä tekemisen meininki. Ohjaaja Eija Vilpas on kannustava ja saa kaikki innostumaan.

Mitä teatteri on sinulle opettanut?

Puhumaan rauhallisesti ja selkeästi.

Ketä ihailet?

Nuorta Vesa-Matti Loiria. Hän on niin monipuolinen näyttelijä ja pystyy soittamaan ja laulamaan. Niitä taitoja minulla ei ole.

Kuka olisi unelmiesi vastanäyttelijä, jos saisit valita ihan kenet tahansa?

Simo Salminen. Hän oli sellainen hauskanpitäjä.

Mikä hetki on ollut käänteentekevä elämässäsi?

Se oli se, kun löysin tyttöystävän eli nykyisen vaimoni. Se tapahtui vuonna 1975.

Mikä saa sinut herkistymään?

Jos joudun sanomaan jäähyväiset jollekin, se vetää herkäksi.

Sano repliikki, jonka olet aina halunnut sanoa lavalla, mutta vielä se ei ole onnistunut?

”Se on nyt kerta kaikkiaan niin väärin, että akronoomi isänsä talon hylkää. Ja nyt ihan kerta kaikkiaan niin, että Martta rouva on tässä väkeä sortanut, niin että jos ei sitä mökki pahasta olisi ollut, niin kyllä sitä joka mies kerta kaikkiaan Niskavuoren nurkista olisi lähtenyt, kun muonamaitokin on alennettu, eikä vehniä enää muonaan saa...”. Tämä on tulevan kesän Niskavuoren leipä -näytelmästä.

Mitä teet mieluiten, kun olet yksin?

Kuuntelen radiosta musiikkia tai kansanradiota.