Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä viehättää latinan kielessä – Järvenpään lukion kevään ylioppilaissa latinan laudatur

Cicada cicadae cara, formica formicae.

Latinankielinen lause oppikirjassa – ilmaisu joka onnistuu sijamuodoilla – teki vaikutuksen järvenpääläiseen Välke Jolmaan.

Lause tarkoittaa: Heinäsirkka on heinäsirkalle rakas, muurahainen muurahaiselle.

Jolma on yksi niistä harvoista nuorista, jotka ovat lukiossa alkaneet lukea latinan kieltä.

– Alun perin tuli valittua se siksi, että tuntui siistiltä se, että on lukenut latinaa, mutta kun olin muutaman kerran käynyt tunnilla, latina alkoi tuntua hauskalta kieleltä, hän kertoo.

Jolma on Järvenpään lukion Luma-linjan kevään ylioppilaita. Lyhyestä latinan kielestä hän kirjoitti korkeimman arvosanan eli laudaturin.

– Luonnontiedelinjalla aloitin, mutta aika pian kävi ilmi, että kielet ovatkin vielä vähän kivempia, kertoo Jolma, joka alkoi palastella ylioppilastutkintoa osiin toisen vuoden keväällä, jolloin hän kirjoitti ensimmäiset oppiaineet.

Kaikkiaan hän suoritti ylioppilastutkinnossa peräti yhdeksän oppiainetta ja mukana on laajasti kieliä: pitkä saksa, pitkä englanti, keskipitkä ruotsi sekä ja äidinkieli.

Cicada cicadae cara, formica formicae.

Lisäksi hän suoritti pitkän matematiikan, biologian, kemian ja fysiikan. Laudatureja on ylioppilastodistuksessa kuusi, eximioita kolme.

Kevään ylioppilaita on Suomessa noin 25 000.

Järvenpään lukion rehtori Marja-Liisa Lehtiniemen tietojen mukaan latinan on valmistuvista ylioppilaista kirjoittanut 19, joista 16 lyhyen ja kolme pitkän kielen kokeen.

– Pitkän saksan kielen lukijoiden määrä ei sekään ole kovin suuri: valmistuneista ylioppilaista sen on kirjoittanut vain 238.

Latinan kielen opiskelu ei ole yleistä, koska latinaa ei varsinaisesti tarvitse enää missään. Latinaa käytetään vain Vatikaanissa.

Sanotaan, että latina romaanisten kielten kantakielenä edistää esimerkiksi ranskan, espanjan ja italian kielen oppimista.

Välke Jolma suosittelee latinan opintoja erityisesti, jos kääntäjän työ kiinnostaa.

– Silloin se on hauskaa. Tunneilla käännetään paljon, voin suositella.

Kääntäjän ura on hänellä itselläänkin käynyt mielessä, mutta tällä hetkellä ensisijaisena päämääränä on yleisen kielitieteen opinnot Helsingin yliopistossa.

Hän näkee, että voisi olla tulevaisuudessa tutkijana, mutta aika näyttää mihin opinnot ja valinnat vievät.

Kielten opiskelua hän suosittelee muillekin.

– Sen voi tehdä itselleen mutkattomammaksi siten, että alkaa esimerkiksi kuunnella musiikkia tai tv-ohjelmia opiskelemallaan kielellä.

Uudet ylioppilaat saavat lakkinsa 4. kesäkuuta. Miltä tuntuu, kun lukio on nyt takanapäin:

– Onhan se aika kiva. Nyt on taas enemmän aikaa tehdä kaikenlaista, vastaa Jolma.

Latina on romaanisten kielten kantakieli. Nykyään latina on sammunut kieli, koska sitä ei enää puhuta äidinkielenä. Latina pysyi pitkään länsimaisen tieteen ja taiteen oppineiden yhteisenä lingua francana, kunnes ranska syrjäytti sen.

Järvenpääläinen Pirre Raijas mukana isossa musiikin geenitutkimuksessa – "Tulokset muistiin, oppimiseen ja aivojen kuntoon ovat olleet häikäiseviä"

Järvenpään johtavat poliitikot: kaupunginjohtajan rekrytointi alkaa ripeästi – pormestarimallilla ei kannatusta

Fillaripajassa syntyi halu auttaa – pojat kunnostivat ukrainalaisäidille polkupyörän: "Nyt hän pääsee ruokakauppaan"