"Olin myyty, kun tapasin nämä ihanat, karismaattiset keskieurooppalaiset naiset" – kulttuurinvaihto kansanlauluilla käynnistettiin Keravalta

Keravalaisen Kansanlaulukuoro Hytkyjen EU:n Erasmus+ -rahoituksen saanut hanke ponkaistiin alkuun Keravalla. Hankkeen tarkoitus on elinikäisen oppimisen hengessä motivoida eri ikäiset ja eri taitotasoilla olevat harrastajat yhteiseen tekemiseen kansanperinteen pariin. Kussakin kumppanimaassa, eli Unkarissa, Latviassa ja Suomessa, järjestettävillä leireillä tutustuaan monipuolisesti kunkin maan kansan lauluun, opetuskäytäntöihin ja toimintamalleihin, kerrotaan Hytkyt -yhdistyksen tiedotteessa.

Partnerimaiden edustajille esiteltiin Keravan kaupunkia ja kaupungin ylpeyden aiheita, kuten kirjastoa, Keravan Opistoa ja kaupungin monipuolista kulttuuritarjontaa, jotka mahdollistavat kaiken ikäisille ja erilaisista taitotasoista tuleville mahdollisuuden elinikäiseen oppimiseen.

Hytkyjen kuoronjohtaja Sirkka Kosonen toimi puheenjohtajana ryhmässä, jonka tavoitteena pm valmistella käytännön sisältöjä ja aikatauluja tuleville kansanlaululeireille ja työpajoille kussakin partnerimaassa. Ryhmän muut jäsenet olivat Latvian Zane Smite, joka on monipuolinen kansanlaulun taitaja, muusikko ja opettaja sekä Unkarin Kansanperinnetalossa työskentelevä Katalin Kovach, hänkin laulaja, muusikko ja opettaja.

Laulut tuutulauluista itkuvirsiin ovat jokaisen kulttuurin rikasta perinnettä.

Zane Smite

Zane Smite kiitteli luovia inspiroivia keskusteluja.

– Samankaltaisuudet ja erilaisuudet kunkin maan kulttuureissa ovat kiinnostava pohja tuleville leireille. Laulut ihmisen elämän tärkeistä hetkistä, häistä, syntymästä, surusta, tuutulauluista itkuvirsiin ovat jokaisen kulttuurin rikasta perinnettä. Oli myös mahtavaa laulaa, tanssia ja soittaa pienkanteleita yhdessä Hytkyjen kanssa, Zane kiittelee.

Kansanlaulukuoro Hytkyjen puheenjohtaja Anu Halme sanoo, ettei ihmisten välistä tapaamista pysty mikään korvaamaan.

– Olin myyty, kun tapasin nämä ihanat, karismaattiset keskieurooppalaiset naiset. En millään malttaisi odottaa varsinaista kulttuurivaihtoa. Ilman Erasmus + projektia emme olisi koskaan tavanneet ja jo nyt tiedän, että meillä tulee olemaan vaikutus toistemme elämään.

Hytkyjen koordinaattori Päivi Korkea-aho vastasi kysymyksiin taloudesta ja hallinnosta, jotka yleensä EU-projekteissa vaativat hyvää valmistelua. Latvian Baiba Roze pitikin kokousta erittäin tärkeänä.

– Nyt saatiin yhteinen ymmärrys sille, miten projektin tavoitteet saavutetaan. Tapaamisen jälkeen on paljon helpompi olla yhteydessä, keskustella ja organisoida tulevia tapahtumia. Myös monet käytännön asiat saatiin käsiteltyä, kuten rahoitus-, raportointi ja viestintä. Ne ovat minulle tärkeitä opittavia asioita kansainvälisissä projekteissa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut