Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin kappaleita ja taiteellisia sivupolkuja – Galleria Järnätissä aukeava näyttely juhlistaa Matti Kangaspuron pitkää uraa pienoismallirakentajana

Galleria Järnätissä Järvenpää-talossa aukeaa 5.6. näyttely Kaupungin kappaleita ja taiteellisia sivupolkuja – 30 vuotta tekijänä -näyttely.

Näyttely juhlistaa Matti Kangaspuron yli 30-vuotista uraa pienoismallinrakentajana. Näyttelyyn on valittu pienoismallien erilaisia käyttötarkoituksia ja Matin tunnistettavaa estetiikkaa havainnollistavia malleja hänen uransa varrelta, kerrotaan gallerian tiedotteessa.

Paitsi mallintekijän urasta, näyttely kertoo myös arkkitehtipienoismallien tekoprosessista ja käyttötarkoituksista sekä alan murroksesta viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Näyttelytekstien laatimista varten museologi Laura Salervo haastatteli Matin lisäksi neljää arkkitehtia.

– Kauneus on ollut minulle aina tärkeä asia. Ehkä tärkein. Uskon, että kaikkein yksinkertaisimmankin mallin voi tehdä kauniisti, toteaa pienoismallirakentaja, taidekäsityöläinen Matti Kangaspuro, 58.

– Ensin keskustelemme asiakkaan kanssa siitä, mikä rakennuksessa on olennaista ja mitkä yksityiskohdat nostetaan esiin. Sitten mietin, miten asiat voidaan esittää niin, että haluttu tulee parhaiten näkyviin. Tähtäimessäni on aina sekä toimivin mahdollinen työkalu tilaajalle että esteettisin mahdollinen esine. Pienoismalli ei ole koskaan valokuvantarkka kopio suunnitelmasta. Siinä esitetään ainoastaan tärkeimmät ajatukset, jolloin tilaa jää myös katsojan mielikuvitukselle, hän kuvailee.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Kolin kulttuuriseura ja näyttelyesineet lainanneet yhteistyökumppanit.

Työryhmään ovat kuuluneet Matti Kangaspuro, Laura Salervo ja Kati Nieminen.

Galleria Järnätti, Hallintokatu 4, on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8-21 sekä satunnaisesti lauantaisin ja sunnuntaisin.