Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuusulan ravintolapäivä oli "iloinen hypermenestys"

Koko kylän yhteinen tapahtuma otettiin ilolla vastaan koronavuosien hiljaisuuden jälkeen.

Uuniperunoita, falafeleja, saaristolaisleipää, lipstikkakeittoa ja raparperipiirakkaa.

Tuusulan ravintolapäivässä Hyrylän torilla on tarjolla jokaiselle jotakin – ja vähän jokaiselta: leipureita ja kokkeja näyttäisi olevan vauvasta vaariin.

Esimerkiksi mehua sekä suolaisia ja makeita piirakoita tarjoilevan Tuomaksen Herkun tiskin takana häärää kahdeksanvuotias Tuomas Niemi – vaikka toki äitinsä Mari Niskasen avustamana.

– Kuulimme tapahtumasta vain muutamaa päivää aikaisemmin, mutta Tuomas kauheasti halusi lähteä, vaikka aikataulu oli tiukka, Niskanen kertoo.

– Leivoimme sitten viimeiset tuotteet myöhään eilen illalla, Niskanen naurahtaa.

Kysyttäessä Niemi osaa kiteyttää, mistä koko hommassa on kyse.

– Minusta leipominen ja myyminen on kivaa!

Ammattilaisille ei myyntipaikkoja irronnut.

Sama asenne tuntuu olevan muillakin osallistujilla. Rapeita falafeleja ja mehevää tsatsikia lautaselle lappaava Rouaa Al Thaher saapui paikalle Helsingistä asti kuultuaan tapahtumasta pari päivää aikaisemmin.

– Ajattelin, että miksipäs ei. Lähdin ihan huvikseni, Al Thaher sanoo.

Tuusulan ravintolapäivän tuottaja Sari Rinne kertoo neljäntoista oikean ravintolan hakeneen myyntipaikkaa.

– Heille ei myyntipaikkoja irronnut. Tarkoitus on, että kaikki tekevät harrastushenkisesti, Rinne selittää.

– Helsingissä ravintolapäivälle on käynyt niin, että ammattilaisravintolat ovat uineet tavan harrastajien joukkoon, ja se on minusta koko tapahtuman hengen vastaista, Rinne jatkaa.

Ruokien ja juomien hintataso on alhainen. Vohveleita myyvät Hugo Rouvinen ja Altti Piipponen alkoivat tosin puntaroida ravintoloitsijoiksi ryhtymistä laskettuaan tuottojaan. Matalan kynnyksen tapahtuma voi toimia ponnahduslautana myös oikeisiin töihin.

– Useampi ihminen on täältä aloitettuaan ryhtynyt ammattilaiseksi, Rinne tietää kertoa.

Hyrylän torin tarjonnasta lähes kaikki on kotitekoista, ja monet raaka-aineetkin ovat peräisin kotipuutarhoista: pihamaiden raparperit ovat jalostuneet mehuiksi ja piirakoiksi.

Tai lipstikat keitoksi, kuten Anni Åströmin ja Alfhild Ehrströmin – eli Taina Piiran ja Tuula Saarensolan – myyntipisteellä. Tarjolla on myös suppilovahverokeksejä ja omenaista saaristolaisleipää, sekä paikallishistorian anekdootteja. Sadan vuoden takaisten kartanon tyttärien, Annin ja Hildan, hahmot omaksuneet Piira ja Saarensola tarjoilevat ruokaa asiakkaille, ja ihmettelevät nykymaailman meininkiä.

– Jääkaappi? Tarkoitatko sitä, kun Tuusulanjärvestä sahattua jäätä on säilötty sahanpuruun, Saarensola sanailee tarjotessaan keittoa.

Moni ruokaansa jonottava puhelee, kuinka mukavaa on olla taas kotikylän yhteisissä tapahtumissa. Myyntipaikkoja ja yleisöä on runsaasti.

Tuottaja Sari Rinne kirjoitti alkuperäisen, vuoden 2017 Tuusulan ravintolapäivän olleen menestys, vuoden 2018 olleen megamenestys ja viimeisimmän, vuoden 2019 tapahtuman olleen mega-mega-menestys. Nyt on pakko kysyä, loppuuko tuottajalta jo etuliitteet kesken?

– Ei suinkaan. Tämän vuoden tapahtuma oli ilmiselvästi iloinen hypermenestys, Rinne myhäilee.