Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon kysymykset | ”Minulla on intohimo arktisille alueille” – Grönlannin jäätikön ylittänyt Juha Salo on onnellinen saavuttaessaan päämäärän, mutta myös lomalla, jolloin ei tarvitse suorittaa mitään

Mikä elämässäsi on parasta juuri nyt?

Juuri nyt parasta kesä. Kun lähdin jäätikön ylitykseen, oli talvi ja kun tulin takaisin, oli kesä.

Ylitit Grönlannin jäätikön kaksi viikkoa sitten. Miksi?

Minulla on intohimo arktisille alueille. Olen aiemmin ollut retkikunnissa, joissa olemme ylittäneet Euroopan suurimman jäätikön Vatnajökullin sekä Huippuvuoret. Lisäksi olen tehnyt useita vaelluksia Lapin ja Pohjois-Ruotsin suurtuntureilla. Vatnajökullin vaellus kesti kymmenen päivää ja Huippuvuorten ylitys kolme viikko. Tämä Grönlannin jäätikön ylitys oli näistä pisin ja kesti 24 päivää. Kaikkiaan reissuun meni viisi viikkoa.

Miten matka meni?

Muutaman kerran tuntui, että en hiihdä enää metriäkään.

Hyvinhän se meni, kun pääsimme perille jäätikön toiselle puolelle. Fyysisesti se oli todella raskas ja muutaman kerran tuntui, että en hiihdä enää metriäkään. Kaikki retkikunnan jäsenet saivat jonkinlaisia rasitusvammoja, hiertymiä ja auringon polttamia kasvoihin. Minultakin lähti huulista kaksi kertaa nahat pois ja sain polveeni rasitusmurtuman.

Mikä on parasta Tuusulassa?

Parasta Tuusulassa on Tuusulanjärvi, jossa voi meloa ja kalastaa sekä erittäin hyvät ulkoliikuntamahdollisuudet kesällä ja talvella.

Ketä ihailet?

Ihailen Iivo Niskasta. Hän on noussut maailman huipulle ja pysynyt siellä, vaikka hänellä on ollut niitä huonojakin vuosia välillä. Iivo on uskomattoman kova, määrätietoinen ja periksiantamaton urheilija.

Mikä neuvo on ollut käänteentekevä elämässäsi?

Kuulin, että eräs selkäkirurgi olisi käyttänyt satoja tuhansia euroja retkikuntiin. Kysyimme häneltä, että pitääkö se paikkansa. Hän totesi, että ei tiedä paljonko on mennyt, mutta melkein kaikki rahat kyllä. Hän oli hetken hiljaa ja sanoi sitten, että käärinliinoissa ei ole taskuja.

Milloin olet onnellisimmillasi?

Kun olen saavuttanut päämäärän, jonka eteen olen ponnistellut kovaa. Kun pääsimme jäätikön yli, niin kyllä se oli ikimuistoinen ja onnellinen hetki. Myös pienemmät saavutukset tekevät onnelliseksi, kuten hyvä lenkki tai hyvä treeni ylipäätään treeni. Toisaalta taas lomalla, kun ei ole töitä eikä mitään erityisiä valmistavia treenikuvioita, eikä tarvitse suorittaa mitään, niin se on se toinen ääripää, jossa olen onnellinen.

Mitä pelkäät?

Olen ollut autokolarissa, jonka jälkeen olin kaksi vuotta työkyvytön. Pelkään sairautta tai vammaa, joka estäisi liikkumisen, sillä liikkuminen on minulle niin tärkeää.