Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palauta nämä Meiran pippurit kauppaan! Niistä löytyi haitallista yhdistettä, joka voi aiheuttaa syöpää

Meira Oy on ilmoittanut tehneensä takaisinvedon, koska yritykselle toimitetussa valkopippurierässä on mitattu PAH-yhdisteitä yli lainsäädännössä sallitun enimmäismäärän. Kyseistä valkopippurierää on käytetty kahteen tuotteeseen: ne ovat Meira Valkopippuri, kokonainen (34 g pussi), jonka parasta ennen-päivä on 29.4.2026. Toinen tuote on pippuriseos Meira Täyteläinen, jossa ei ole lisättyä suolaa (49 g maustemylly). Sen parasta ennen-päivät ovat 7.5.2026 ja 10.5.2026.

Tuotteet ovat olleet myynnissä toukokuusta 2021 lähtien vähittäiskaupoissa koko maassa.

Meira Oy kertoo, että kuluttajat voivat palauttaa kyseisillä päiväyksillä olevat pakkaukset siihen myymälään, josta tuote on ostettu. Myymälä hyvittää palautetut tuotteet kuluttajalle.

Osa PAH-yhdisteistä ovat syöpävaarallisia ja perimää vaurioittavia yhdisteitä. Tällä hetkellä 16 PAH-yhdistettä on määritelty syöpävaarallisiksi yhdisteiksi. Vaikka PAH-yhdisteet ovat rasvaliukoisia yhdisteitä, ne eivät kerry elimistöön.

PAH-yhdisteitä eli polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä muodostuu epätäydellisen palamisen seurauksena käytettäessä fossiilisia polttoaineita esimerkiksi teollisuudessa ja liikenteessä. Ne kulkeutuvat pieninä hiukkasina ilmakehän virtausten mukana ja ovat siten kaikkialla luonnossa levinneitä yhdisteitä. Elintarvikkeisiin PAH-yhdisteet voivat päätyä niiden raaka-aineiden saastumisen seurauksena.