Mitä tässä silloin | Sähkötolppa vaihtui Sibeliukseen ja piha puistoon

Pihamaat saivat väistää Järvenpää-talon tieltä 1980-luvulla.

Järvenpään paraatipaikalla, junaradan kupeessa, seisoo kaupungin ylpeys Jean Sibelius – patsaan muodossa tosin.

Järvenpää-talon, kirjaston ja taidemuseon vieressä sijaitseva puisto on oiva paikka Sibeliuksen muistomerkille, ainakin nykypäivänä. Sibeliuksen elinaikana paikka näytti varsin erilaiselta, ja tuskin Janne itsekään olisi voinut arvata patsaansa tulevaa sijoituspaikkaa.

Patsaan paikalla seisoi nimittäin ennen sähköpylväs. Suurin piirtein Järvenpää-talon ja sen itäpuolella sijaitsevan parkkipaikan kohdalla oli kolme Valtion Rautateiden työntekijöiden taloa, joissa asui yhteensä kahdeksan rautatieläistä perheineen. Paikkaa kutsuttiin asemanmäeksi.

Yhdessä taloista lapsuuttaan ja nuoruuttaan elänyt Keijo Loisti kirjoittaa Silkkiuikku-lehdessä paikan olleen niin vehreä ja flooraltaan rikas, että oppikoululaisen ei ollut vaikeaa löytää kahdeksaakymmentä eri kasvia herbaarioonsa.

Tuskin Janne itsekään olisi voinut arvata patsaansa tulevaa sijoituspaikkaa.

Sibeliuksen kuollessa 1957 taloissa ei ollut sisävessoja tai juoksevaa vettä. Nämä saapuivat taloihin kuvan patsaan valmistumisen aikoihin. Erkki Erosen suunnitelema patsas paljastettiin syyskuussa 1964 Mannilantien viereisessä Tapiola-puistossa.

Asemanmäen talot purettiin lopulta vasta Järvenpää-talon tieltä. 60 miljoonaa markkaa maksaneen Järvenpää-talon avajaisia vietettiin perjantaina 13.2.1987. Keski-Uusimaassa vinoiltiin epäonnen päivämäärän sopivan julkistukseen, sillä talon valmistuminen oli viivästynyt.

Valmistumisajankohta oli myös sopiva: ”Järvenpään luojaksi” tituleeratun Bjarne Westermarckin syntymästä tuli tuolloin 100 vuotta.

1987 oli myös vuosi, jolloin Tuusulanjärven rantatieltä lähti viimeinen Elanto ja Keski-Uusimaassa kirjoitettiin joka viidennen avioliiton päätyvän eroon. Nykypäivänä eroon päättyy Tilastokeskuksen mukaan noin puolet avioliitoista.

Keski-Uusimaa kertoi myös David Hasselhoffin vierailleen Keravalla – jota tituleerattiin metropoliksi.

Tonnin seteli oli vasta otettu käyttöön.

Sibelius-patsas muutti nykyiselle paikalleen 1994. Katsojasta riippuen yrmeän tai herkistyneen näköinen Janne-hahmo katselee radan yli kaupungille, järvelle ja kotiaan kohti.

Juttusarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ennen ja nyt. Ehdota paikkaa tai kuvaa sähköpostitse: vu.toimitus@media.fi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut